fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Parastos u Bratuncu: Hoće li srpski narod ikada dobiti izvinjenje za svaku nevinu žrtvu?

Načelnik opštine Nedeljko Mladenović podsetio je da je najveća pogibija Srba u ovoj oblasti bila u drugom delu 1992. i 1993. godine

foto RTS
foto RTS

Parastosom na bratunačkom groblju večeras je počeo centralni program posvećen obeležavanju 25. godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju.

Obeležavanju stradanja Srba u Podrinju prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsednika Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boracka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đordević, izaslanik predsedavajuceg Predsedništva BiH, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, prenosi RTRS.

Nakon parastosa, usledilo je obraćanje zvanicnika na gradskom trgu, a potom je na letnjoj pozornici počelo prikazivanje dokumentarnog filma „Zločin bez kazne-stradanje Srba u srednjem Podrinju“, autorke Slađane Zarić, u produkciji RTS-a.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mladenović podsetio je na veliko i stravično stradanje Srba u srednjem Podrinju.

„Najveće stradanje Srba u ovom delu bilo je u drugom delu 92. i 93. godine“, rekao je on i zamolio sve da daju svoj doprinos ukazivanju istine o stradanju Srba.

Izaslanik predsednika Srbije, Aleksandar Vulin, rekao je da je poražavajuce, ne samo za Srbe, nego za ceo ljudski rod da za hiljadama pobijenih i zaklanih niko neće pustiti suzu samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vere.

Ministar Đordević rekao je da je cilj obeležavanja ukazivanje svetu na strašne zlocine nad Srbima Podrinja.

„I dalje tražimo odgovor hoće li srpski narod ikada dobiti izvinjenje za svaku nevinu žrtvu u Bratuncu, Srebrenici, Jasenovcu..“, rekao je on.

Đordevic je porucio da ce Srbija uvek stajati cvrsto uz Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da je svako od veceras prisutnih izgubio nekog svog i da se srpsko stradanje nikada ne sme zaboraviti.

„Stradanje Srba ovde pokušava se staviti pod zaborav onih koji su to učinili“, rekao je Dodik, podsetivši na veliko stradanje Srba u prošlom veku, koje, kako je rekao, nikada ne sme biti zaboravljeno.

Dodik je rekao da Srpska zajedno sa Srbijom gradi most „Bratoljub“ i da je to je zajednicki odgovor na istorijske težnje onih koji su hteli da ove prostore stave pod svoju kontrolu.

„Mi poštujemo stradanje svih, poštujemo žrtve i druge strane, ali nas boli to što crna marama srpske majke znaci manje od bele marame bošnjačke majke“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Republika Srpska rezultat borbe srpskog naroda za slobodu i da su Srbi uvek drugima donosili slobodu.

„Danas srpski narod ima dve države- Srbiju i Republiku Srpsku“, naglasio je predsednik RS.

Dodik je prethodno za RTRS rekao da je zahvalan Vladi Srbije, pre svega tadašnjem premijeru Aleksandru Vucicu, što je pokrenuo inicijativu i nekoliko važnih događaja koji se zajednicki obeležavaju u RS i Srbiji kao zajednicke aktivnosti dve vlade.

Posle verskog obreda položeno je cveće i odata pocast žrtvama kod Centralnog spomen-krsta u bratunackom groblju podignutom u cast 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz regije Birac, od kojih je 2.428 nastradalo u srednjem Podrinju, a ostali na drugim ratištima i delovima BiH.

Obeležavanje stradanja posveceno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja, a organizuje se povodom 25 godina stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljena 22 vojnika i civila od kojih niko nije preživeo iako je sedmoro živih zarobljeno, podseća RTRS.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronadeno, a ostali su slucajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i nakon godinu su identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Tog Petrovdana 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljacu, Sase i Zagone ubijajući, pljacakajuci i paleći srpsku imovinu.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije gorjelo (VIDEO)

Srpska sela još u crnini | Jadovno 1941.

Za krvavi Božić ’93 niko nije kažnjen! | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: