fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Додик: Нисмо ми никакви босански Срби, ми смо Срби – део једног великог историјског народа

ГОВОРИО У СТАРОМ БРОДУ КОД ВИШЕГРАДА ГДЕ СУ УСТАШЕ И НЕМЦИ ПОБИЛИ 6.000 СРБА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у Старом Броду код Вишеграда, гдје је данас обиљежено 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба из источног дијела БиХ.
Предсједник Републике Српске
Милорад Додик у Старом Броду
Фото: СРНА

– „Ако Срби немају државу, немају ни слободу, зато постоји Република Српска као држава. Срби морају да буду окупљени данас око две државе у овом историјском тренутку – Србије и Републике Српске. Ако ми не прихватимо Републику као државу, нико нам је неће дати. Нама отимају државу”

– Не смемо престати да говоримо о нашим страдањима да се други не би наљутили. Побили су нас Хрвати и муслимани, њихове јединице у Другом светском рату, побиле су нас овде и тукли где год су могле да би затрле све што је српско. И нећу да ћутим, не смем да ћутим, хоћу да говорим јер је то истина

– Председник Српске је упозорио да Србима данас покушавају да припишу геноцид они чији су преци над српским народом починили тај злочин: „Геноцид је направљен над српским народом. Српски народ је страдао у прошлом веку и то је век страдања српског народа, а овај век биће век рехабилитације и уједињења српског народа”

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је српски народ кроз све ратове у историји искључиво бранио своје просторе, да је то страдалнички народ, али да је наступио век његове рехабилитације и уједињења.

Додик је данас у Старом Броду код Вишеграда, на обележавању 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба из источног дела БиХ, рекао обраћајући се окупљенима да је истина о овом догађају била систематски скривана и да је чак и народ овог краја био спречен да обележава страдање својих најмилијих у Другом светском рату.

Он је подсетио и на Јадовно, Паг, Пребиловце, у којима су масовно убијани Срби у једном пројекту који је осмислила Независна Држава Хрватска, а који је говорио да Србе треба једну трећину побити, једну трећину покрстити и учинити тако да српски народ не постоји биолошки и генетски на овом простору.

„Сведоци смо да то није успело, али и колико је било то страдање. Ми смо припадници народа који више не сме да не обележава та страдања, не сме да прећуткује истину да не бисмо увредили неког другог”, рекао је Додик.

Он је подсетио да су Србе у Старом Броду побиле усташе заједно са Немцима, а део усташа биле су елитне муслиманске јединице тог времена, које су биле “хрватско цвијеће”, и настојале да простор од Сарајева, преко Романије, до Дрине очисте од Срба, јер су све хтели за себе.

Додик је истакао да су Срби након Другог светског рата олако прихватили причу о братству и јединству, које је смишљено да се сатре истина о страдању српског народа, какво је било у Јасеновцу, у Старом Броду.

„Није било обележја, ничега, Срби нису могли да обележе таква страдања каква су била у Другом светском рату”.

Он је подсетио да су Срби опет насељавали Сарајево, градили га деценијама, да се тамо концентрисао највиталнији, најинтелектуалнији и најважнији део српског народа.

„И шта се дешава – морају поново пред истим нападом да се исељавају из Сарајева, само тада нисмо дали да иду даље, већ да дођу овде. Бранили смо ову српску земљу”, рекао је Додик.

Додик је изразио захвалност свим припадницима Војске Републике Српске која је успела да одбрани српски народ да не доживи опет исту причу о страдању.

„На овој Дрини, која вековима тече, нема места да није обележено неко страдање Срба. И онда када су уз лелек са ћуприје на Дрини одлазила најбоља српска деца, отимана од српских породица да би била васпитана у другој култури и онда када овде италијанске окупационе јединице нису дале да српски народ пређе преко моста на Дрини, него је морао да бежи овде низводно, надајући се Србији, тој вечној нади српског народа, тој земљи коју сви волимо”, рекао је Додик.

Председник Српске је поновио да се не сме престати говорити о тим страдањима да се други не би наљутили.

„Побили су нас Хрвати и муслимани, њихове јединице у Другом светском рату, побили су нас овде и тукли гдје год су могли да би затрли све што је српско. И нећу да ћутим, не смем да ћутим, хоћу да говорим јер је то истина”, рекао је Додик.

У наставку је рекао: “Зато морамо да се окренемо Републици Српској и не сме нико да је доведе у питање, и онда када није баш најбоље сваком, Српска је далеко више од наших живота и онога што ми мислимо да јесте. Српска је одбрана наше слободе”.

Додик је нагласио да је слободу за српски народ искључиво могуће обезбедити онда када има државу.

„Ако Срби немају државу, немају ни слободу, зато постоји Република Српска као држава”, истакао је Додик.

„Срби морају да буду окупљени данас око две државе у овом историјском тренутку – Србије и Републике Српске. Не смемо бежати од тога, ако ми не прихватимо Републику као државу, нико нам је неће дати. Нама отимају државу”, поручио је Додик.

Посебно је нагласио: “Нисмо никакви босански Срби, ми смо Срби део једног великог историјског народа, слободарског народа. Не смемо да се бојимо да говоримо, колико год то кошта, на нашој страни је истина”.
Он је рекао да Србима данас покушавају да припишу геноцид они чији су преци над српским народом починили тај злочин.

„Геноцид је направљен над српским народом. Српски народ је страдао у прошлом веку и то је век страдања српског народа, а овај век биће век рехабилитације и уједињења српског народа”, поручио је Додик.

(Срна)

Извор: Факти

Везане вијести:

Обиљежено 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба

Војин Никитовић – заборављени јунак са пруге

Представљено треће издање књиге „Заборављени злочин-Стари Брод“

Стари Брод: Небо је плакало над зеленом гробницом | Јадовно …

Страдање какво се не памти, догодило се у Подрињу на …

Злочин у Старом Броду – Покољ 6000 Срба на Дрини 1942 …

ПРЕДАВАЊЕ О СТРАДАЛНИЦИМА У СТАРОМ БРОДУ, ЈАДОВНУ И ПРЕБИЛОВЦИМА

Сакрили масакр 6.000 Срба због братства и јединства

Страдање породице Пушоња на Црквинама 1942.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: