fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dodik: Nismo mi nikakvi bosanski Srbi, mi smo Srbi – deo jednog velikog istorijskog naroda

GOVORIO U STAROM BRODU KOD VIŠEGRADA GDE SU USTAŠE I NEMCI POBILI 6.000 SRBA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Starom Brodu kod Višegrada, gdje je danas obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH.
Predsjednik Republike Srpske
Milorad Dodik u Starom Brodu
Foto: SRNA

– „Ako Srbi nemaju državu, nemaju ni slobodu, zato postoji Republika Srpska kao država. Srbi moraju da budu okupljeni danas oko dve države u ovom istorijskom trenutku – Srbije i Republike Srpske. Ako mi ne prihvatimo Republiku kao državu, niko nam je neće dati. Nama otimaju državu”

– Ne smemo prestati da govorimo o našim stradanjima da se drugi ne bi naljutili. Pobili su nas Hrvati i muslimani, njihove jedinice u Drugom svetskom ratu, pobile su nas ovde i tukli gde god su mogle da bi zatrle sve što je srpsko. I neću da ćutim, ne smem da ćutim, hoću da govorim jer je to istina

– Predsednik Srpske je upozorio da Srbima danas pokušavaju da pripišu genocid oni čiji su preci nad srpskim narodom počinili taj zločin: „Genocid je napravljen nad srpskim narodom. Srpski narod je stradao u prošlom veku i to je vek stradanja srpskog naroda, a ovaj vek biće vek rehabilitacije i ujedinjenja srpskog naroda”

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je srpski narod kroz sve ratove u istoriji isključivo branio svoje prostore, da je to stradalnički narod, ali da je nastupio vek njegove rehabilitacije i ujedinjenja.

Dodik je danas u Starom Brodu kod Višegrada, na obeležavanju 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba iz istočnog dela BiH, rekao obraćajući se okupljenima da je istina o ovom događaju bila sistematski skrivana i da je čak i narod ovog kraja bio sprečen da obeležava stradanje svojih najmilijih u Drugom svetskom ratu.

On je podsetio i na Jadovno, Pag, Prebilovce, u kojima su masovno ubijani Srbi u jednom projektu koji je osmislila Nezavisna Država Hrvatska, a koji je govorio da Srbe treba jednu trećinu pobiti, jednu trećinu pokrstiti i učiniti tako da srpski narod ne postoji biološki i genetski na ovom prostoru.

„Svedoci smo da to nije uspelo, ali i koliko je bilo to stradanje. Mi smo pripadnici naroda koji više ne sme da ne obeležava ta stradanja, ne sme da prećutkuje istinu da ne bismo uvredili nekog drugog”, rekao je Dodik.

On je podsetio da su Srbe u Starom Brodu pobile ustaše zajedno sa Nemcima, a deo ustaša bile su elitne muslimanske jedinice tog vremena, koje su bile “hrvatsko cvijeće”, i nastojale da prostor od Sarajeva, preko Romanije, do Drine očiste od Srba, jer su sve hteli za sebe.

Dodik je istakao da su Srbi nakon Drugog svetskog rata olako prihvatili priču o bratstvu i jedinstvu, koje je smišljeno da se satre istina o stradanju srpskog naroda, kakvo je bilo u Jasenovcu, u Starom Brodu.

„Nije bilo obeležja, ničega, Srbi nisu mogli da obeleže takva stradanja kakva su bila u Drugom svetskom ratu”.

On je podsetio da su Srbi opet naseljavali Sarajevo, gradili ga decenijama, da se tamo koncentrisao najvitalniji, najintelektualniji i najvažniji deo srpskog naroda.

„I šta se dešava – moraju ponovo pred istim napadom da se iseljavaju iz Sarajeva, samo tada nismo dali da idu dalje, već da dođu ovde. Branili smo ovu srpsku zemlju”, rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zahvalnost svim pripadnicima Vojske Republike Srpske koja je uspela da odbrani srpski narod da ne doživi opet istu priču o stradanju.

„Na ovoj Drini, koja vekovima teče, nema mesta da nije obeleženo neko stradanje Srba. I onda kada su uz lelek sa ćuprije na Drini odlazila najbolja srpska deca, otimana od srpskih porodica da bi bila vaspitana u drugoj kulturi i onda kada ovde italijanske okupacione jedinice nisu dale da srpski narod pređe preko mosta na Drini, nego je morao da beži ovde nizvodno, nadajući se Srbiji, toj večnoj nadi srpskog naroda, toj zemlji koju svi volimo”, rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je ponovio da se ne sme prestati govoriti o tim stradanjima da se drugi ne bi naljutili.

„Pobili su nas Hrvati i muslimani, njihove jedinice u Drugom svetskom ratu, pobili su nas ovde i tukli gdje god su mogli da bi zatrli sve što je srpsko. I neću da ćutim, ne smem da ćutim, hoću da govorim jer je to istina”, rekao je Dodik.

U nastavku je rekao: “Zato moramo da se okrenemo Republici Srpskoj i ne sme niko da je dovede u pitanje, i onda kada nije baš najbolje svakom, Srpska je daleko više od naših života i onoga što mi mislimo da jeste. Srpska je odbrana naše slobode”.

Dodik je naglasio da je slobodu za srpski narod isključivo moguće obezbediti onda kada ima državu.

„Ako Srbi nemaju državu, nemaju ni slobodu, zato postoji Republika Srpska kao država”, istakao je Dodik.

„Srbi moraju da budu okupljeni danas oko dve države u ovom istorijskom trenutku – Srbije i Republike Srpske. Ne smemo bežati od toga, ako mi ne prihvatimo Republiku kao državu, niko nam je neće dati. Nama otimaju državu”, poručio je Dodik.

Posebno je naglasio: “Nismo nikakvi bosanski Srbi, mi smo Srbi deo jednog velikog istorijskog naroda, slobodarskog naroda. Ne smemo da se bojimo da govorimo, koliko god to košta, na našoj strani je istina”.
On je rekao da Srbima danas pokušavaju da pripišu genocid oni čiji su preci nad srpskim narodom počinili taj zločin.

„Genocid je napravljen nad srpskim narodom. Srpski narod je stradao u prošlom veku i to je vek stradanja srpskog naroda, a ovaj vek biće vek rehabilitacije i ujedinjenja srpskog naroda”, poručio je Dodik.

(Srna)

Izvor: Fakti

Vezane vijesti:

Obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba

Vojin Nikitović – zaboravljeni junak sa pruge

Predstavljeno treće izdanje knjige „Zaboravljeni zločin-Stari Brod“

Stari Brod: Nebo je plakalo nad zelenom grobnicom | Jadovno …

Stradanje kakvo se ne pamti, dogodilo se u Podrinju na …

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942 …

PREDAVANjE O STRADALNICIMA U STAROM BRODU, JADOVNU I PREBILOVCIMA

Sakrili masakr 6.000 Srba zbog bratstva i jedinstva

Stradanje porodice Pušonja na Crkvinama 1942.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: