fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Đurđica Dragaš: Moje čudo u čudnoj 2022. godini

Kraj jedne i početak nove godine, vreme kada pravimo planove, ali još više podvlačimo crtu, zbrajamo i oduzimamo, razmišljamo o proteklih dvanaest meseci.
U Divoselu; FOTO: Lična arhiva

Da li smo mogli bolje, jače, uspešnije? Jesmo li ispunili obećanja data  sebi i drugima, jesmo li „varali na kontrolnom“, razočarali ili usrećili svoje bližnje, možemo li da, bez stida, pogledamo svoj odraz u ogledalu? Iako je sigurno mnogo onih koji se ne osvrću i ne prave planove, onih koji žive samo za danas, verujem da je ipak više nas koji sebi postavljamo sva ova pitanja!

Sećam se… i 2022. smo dočekali bez snega, u debelom plusu. Nije nam ipak, onako globalno, donela baš mnogo sunca i lepote. Izašli smo iz jedne muke i upali u novu, reklo bi se još goru i neizvesniju. Ni ovde, na našem „brdovitom Balkanu“ nije baš bilo mnogo razloga za radost, al’ dobro…na to smo bar navikli.

Kad bolje razmislim, jedino što nam preostaje i zbog čega život ima smisao su male (velike) lične pobede i uspesi. A to je valjda i ono na šta jedino i možemo da utičemo!

Velebit, 02. jul 2022.

„Prebiram“ po svojoj godini!

Mogla sam svakako bolje, trebalo je da budem vrednija, da krenem konačno da vežbam, da se zdravije hranim, manje nerviram. Mogla sam više vremena da provedem na mestima koja mi prijaju, sa ljudima koji mi znače. Možda sam nekoga povredila ili naljutila…
Hm… podugačak bi bio spisak svih stvari koje sam mogla drugačije da uradim, ali ipak ću se sad setiti onoga na šta sam ponosna. Pred  ogledalo koje pomenuh na početku izaći ću sa jednim „dugom“ koji sam ove godine bar delimično, vratila..

Zahvaljujući nesebičnoj pomoći  udruženja „Jadovno 1941.“, prvi put u životu sam posetila mesto na kojem su u avgustu  1941. godine stradali članovi moje porodice. Uvalu Kruškovače, podno Velebita i srušeni spomenik podignut u znak sećanja na 907 meštana sela Divosela, Čitluka i Ornica, koje su tu zverski pobile ustaše, jedva smo pronašli.

Na tom strašnom mestu su se do 1991. održavale komemoracije, ali nikada nije služen parastos. Nikada se pravoslavni sveštenik nije pomolio za duše nevino stradalih. Ali i to se sada  promenilo, zahvaljujući ocu Draganu, parohu gospićko-smiljanskom koji nam se pridružio i s nama satima, u gustoj šumi i po teškom terenu, uporno tražio mesto na kojem je krvlju ispisana sudbina moje i brojnih drugih porodica iz tog kraja.

Predratni zgled i pozicija spomenika na Kruškovačama (Bjeljavine) iznad Divosela (Lika, Hrvatska). FOTO: Arhiv UG Jadovno 1941.

Možda vam se, dok ovo čitate,  čini da je tema previše teška i mračna za ovo praznično vreme. Možda ste i u pravu, ali ja u njoj vidim samo svetlo… svetlo na kraju jednog dugačkog, mračnog tunela. I osećam spokoj i ponos zbog onoga što smo učinili.

Podigli smo pokrov sa jednog strašnog zločina, ali je još važnije što smo žrtve otrgli od zaborava, što smo pružili bar malo mira njihovim dušama. A znam da su nam se radovali, da su nas „gledali“ i osećali našu ljubav i kajanje. Znam… jer su nam poslali i znak.

Taj majski dan bio  je neobično topao, sparan i bez daška vetra, ali, dok je otac Dragan služio parastos, a miris tamjana se širio nad porušenim kamenim pločama, zanjihalo se drveće oko nas.

Spustio se sa Velebita neki čudni povetarac koji kao da nas je milovao, mamio osmeh i brisao suze. I sad zadrhtim kad ga se setim pa ne znam ni sama da li da plačem ili da se osmehnem od uzbuđenja koje iznova doživljavam razmišljajući o tom danu.

E baš to je ono zbog čega sam sve ovo pisala! To je taj osećaj koji bi valjalo da imamo bar ponekad u životu. Saznanje da smo učinili nešto dobro i plemenito. Nešto što u sebičnom, novcem i slavom otrovanom svetu, ne vredi ništa, ali vam ispunjava dušu neizmernom radošću.

Neka to bude i moja poruka na kraju ovog teksta i na početku nove godine!
Uradite 2023. nešto zbog čega ćete biti ponosni na njenom kraju!
Živeli!!!


Od istog autora: Kolumnisti / prijatelji – Đurđica Dragaš


NAPOMENA: Ekspediciju u Divoselo, na Velebit i Gračac organizovalo je udruženje građana Jadovno 1941. iz Banje Luke koristeći svoje raspoložive ljudske, tehničke i materijalne resurse. Izražavamo zahvalnost dobrotvorima koji su pomogli realizaciju projekta.


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: