Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Defile centrom grada i svečana akademija za Dan oslobođenja Beograda

Datum objave: petak, 14 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+
Beograd je slobodan - zagrljaj oca i sina (Fotodokumentacija Politike)
Beograd je slobodan – zagrljaj oca i sina
(Fotodokumentacija Politike)

Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobar biće obeležen defileom od Londona do Palate Albanija, kao i svecanom akademijom u Narodnom pozorištu, najavio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

„Čeka nas nešto što do sada Beograđani nisu videli kad je u pitanju obeležavanje 20. oktobra”, rekao je Tanjugu Nikodijević, navodeći da je 20. oktobar veoma značajan datum u istoriji Beograda jer tada slavimo našu slobodu i oslobađanje od okupatora, te da su to datumi koje treba da obeležavamo na dostojanstven način.

Kako je najavio, defile od Londona do Palate Albanija, u kome će učestvovati i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, te gradska organizacija SUBNOR-a, biće podsećanje na one dane 1944. kada je naša vojska ušla tada u gotovo razrušeni Beograd.

„Imaćete priliku da vidite i postavku originalnih fotografija Ulice kralja Milana, ondosno Srpskih vladara, kako je izgledala u tom trenutku, kako je izgledao prolaz ispred Starog dvora, kako je izgledala Palata Albanije, kako su izgledali bunkeri i utvrđenja u trenutku kada je vojska ušla u grad”, kaže Nikodijević koji je pozvao građane da se u četvrtak, 20. oktobra u što većem broju priključe defileu povodom obeležavanja 72 godine od oslobođenja grada.

Prema njegovim rečima, na Trgu Republike građani će moći da vide kako su izgledale mobilne bolnice i oružje koje se koristilo u Drugom svetskom ratu.

„Želimo da građanima na što verodostojniji način dočaramo kako su ti zaista herojski dani za slobodu ovoga grada izgledali. To je nešto što se do sada nije radilo, to je nešto čime nismo pridavali veliki značaj, a smatramo da je izuzetno važno da negujemo tradiciju narodnooslobodilačke borbe”, rekao je Nikodijević.

Nažalost, kaže Nikodijević, prethodnih decenija bilo je sramota reći da je Srbija bila na strani antifašizma i da je bila na strani sila pobednica u Drugom svetskom ratu.

„To su stvari koje ne treba da prećutimo. Čitav svet slavi svoju slobodu pa će tako ubuduće biti i u Beogradu”, rekao je Nikodijević navodeći da će obeležavanjem 20. oktobra ove godine biti na način kakav do sada nije bila praksa.

„Želimo pre svega da se još jednom podsetimo na herojske dane naše narodnooslobodilačke vojske, ali i Crvene armije, koje su zajedno oslobađale Beograd u beogradskoj operaciji. Želimo da se zahvalimo svim onim učesnicima u ratu i želimo da to postane jedna tradicionalna manifestacija u Beogradu”, istakao je Nikodijević i poručio da mladim generacijama treba približiti i dočarati ta vremena.

Nikodijević kaže da će u četvrtak, 20. oktobra saobraćaj u Ulici kralja Milana od 9 do 14 časova biti zatvoren, te da veruje da to neće predstavljati problem u Beogradu.

„Takvi datumi ipak zaslužuju da se obeleže na jedan dostojanstven način tako da iako bude manjih gužvi u nekoliko sati mislim da to neće biti problem za Beograđane s obzirom da slavimo slobodu Beograda, što na ponos treba da služi svim građanima”, kaže Nikodijević i dodaje da je predviđeno i obraćanje zvaničnika Grada i Vlade Srbije, te da su u toku završni dogovori kada je reč o programu obeležavanja 20. oktobra.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Sjećanje na stradale u proboju Sremskog fronta | Jadovno 1941.

Odmazda i teror u Beogradu

PRAVI OSLOBODIOCI BEOGRADA – Da li je Beograd oslobodila Crvena armija i da li je preuveličana uloga Titovih partizana?
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top