fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ćirilica u Vukovaru na čekanju?

Izjava mandatara hrvatske vlade Tihomira Oreškovića da je još prerano za ćirilicu u Vukovaru, što je ujedno i njegova prva politička izjava, izazvala je različite reakcije u Hrvatskoj

Vukovar

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA

Izjava mandatara hrvatske vlade Tihomira Oreškovića da je još prerano za ćirilicu u Vukovaru, što je ujedno i njegova prva politička izjava, izazvala je različite reakcije u Hrvatskoj. Zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković tu je izjavu ocenio neprimerenom, smatrajući da bi budući hrvatski premijer trebao da poštuje pravni poredak države.

Reagova je i i Tomislav Karamarko, najverovatnije budući potpredsednik hrvatske vlade koji tvrdi da nova vlast želi da ima dobre odnose sa Srbijom, ali da pre toga treba da se reše neki problemi iz prošlosti.

”Pre svega oni načelnog karaktera, a to je pitanje ‘Oluje’ i srpskog nezadovoljhstva što mi u Hrvatskoj slavimo ‘Oluju’. A ćirilica će se u Vukovaru svakako jednog dana da reši”, kaže Karamarko.

Šef HDZ-a procenjuje da ”nasilno nametanje ćirilice u Vukovaru nije dobro, jer se krši članak osam ustavnog Zakona o manjinama.

”Vukovar je naša otvorena rana, imamo poseban senzibilitet prema tom gradu, tamo još hodaju zajedno žrtve i zločinci”.

Karamarko je zamerio dosadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću što je Hrvatsku posvađao sa svim komšijama, a lider Mosta Božo Petrov nije se želeo da se izjašnjava o ćirilici u Vukovaru.

”Sa komšijama treba da imamo kvalitetne odnose”, kaže Petrov, dok iz Mosta poručuju da će se tek odrediti prema ćirilici.

Srbi u Vukovaru su krajnje nezadovoljni najavama Oreškovića i Karamarka kako će se odnositi prema ćirilici u tom gradu, jer se ovih najavama krši ne samo ustavni zakon, već se poništava sve ono poziotivno što je poslednjih godina urađeno. Srbi smatraju da nigde u zakonu ne piše da mora da prođe neko određeno vreme za primenu dvojezičnog pisma i da je pozivanje na to samo paravan da se zakon ne poštuje.

”Nadamo se da je Oreškovićeva izjava došla pre nego što se upoznao sa normama koje vrede u EU”, poručuju iz Vukovara.

Srbi su sa negodovanjem dočekali i najave o mogućem preimenovanju parlamenta u Hrvatski državni sabor, kako je to bilo u vreme takozvane NDH.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Orešković: Još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru

Šta očekuje Srbe u Hrvatskoj nakon formiranja nove vlade

Rajner najavio povratak naziva iz doba NDH!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: