fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Ћирилица у Вуковару на чекању?

Изјава мандатара хрватске владе Тихомира Орешковића да је још прерано за ћирилицу у Вуковару, што је уједно и његова прва политичка изјава, изазвала је различите реакције у Хрватској

Вуковар

ЗАГРЕБ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Изјава мандатара хрватске владе Тихомира Орешковића да је још прерано за ћирилицу у Вуковару, што је уједно и његова прва политичка изјава, изазвала је различите реакције у Хрватској. Заменик градоначелника Вуковара Срђан Милаковић ту је изјаву оценио непримереном, сматрајући да би будући хрватски премијер требао да поштује правни поредак државе.

Реагова је и и Томислав Карамарко, највероватније будући потпредседник хрватске владе који тврди да нова власт жели да има добре односе са Србијом, али да пре тога треба да се реше неки проблеми из прошлости.

”Пре свега они начелног карактера, а то је питање ‘Олује’ и српског незадовољхства што ми у Хрватској славимо ‘Олују’. А ћирилица ће се у Вуковару свакако једног дана да реши”, каже Карамарко.

Шеф ХДЗ-а процењује да ”насилно наметање ћирилице у Вуковару није добро, јер се крши чланак осам уставног Закона о мањинама.

”Вуковар је наша отворена рана, имамо посебан сензибилитет према том граду, тамо још ходају заједно жртве и злочинци”.

Карамарко је замерио досадашњем премијеру Зорану Милановићу што је Хрватску посвађао са свим комшијама, а лидер Моста Божо Петров није се желео да се изјашњава о ћирилици у Вуковару.

”Са комшијама треба да имамо квалитетне односе”, каже Петров, док из Моста поручују да ће се тек одредити према ћирилици.

Срби у Вуковару су крајње незадовољни најавама Орешковића и Карамарка како ће се односити према ћирилици у том граду, јер се ових најавама крши не само уставни закон, већ се поништава све оно позиотивно што је последњих година урађено. Срби сматрају да нигде у закону не пише да мора да прође неко одређено време за примену двојезичног писма и да је позивање на то само параван да се закон не поштује.

”Надамо се да је Орешковићева изјава дошла пре него што се упознао са нормама које вреде у ЕУ”, поручују из Вуковара.

Срби су са негодовањем дочекали и најаве о могућем преименовању парламента у Хрватски државни сабор, како је то било у време такозване НДХ.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Орешковић: Још није вријеме за ћирилицу у Вуковару

Шта очекује Србе у Хрватској након формирања нове владе

Рајнер најавио повратак назива из доба НДХ!

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: