fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Rajner najavio povratak naziva iz doba NDH!

Novi predsjednik Sabora Hrvatske Željko Rajner iz „Domoljubne koalicije“, koju predvodi HDZ, najavljuje preimenovanje ove institucije u „Hrvatski državni sabor“, kako se nazivao u doba ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Željko Rajner (Foto: hdz.hr)
Željko Rajner (Foto: hdz.hr)

Nakon prvih višestranačkih izbora 1990. godine, Sabor dobija naziv Hrvatski sabor, a ime mu je promijenjeno 1997. kada postaje ponovo – Hrvatski državni sabor.

Ta izmjena je i tada izazvala brojna reagovanja zbog jasne veze ovog imena sa NDH.

Ustavnim promjenama 2001. godine ukinut je Županijski dom, a Sabor postaje jednodoman i ponovo dobija naziv Hrvatski sabor.

Rajnerovu najavu da će opet promijeniti naziv pozdravila je i podržala Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatske, dok je lider koalicionog „Mosta“ Božo Petrov rekao da nema ništa protiv, ali da to sa njima nije usaglašeno.

Prvo zasjedanje Hrvatskog državnog sabora održano je u NDH od 23. do 28. februara 1942. godine.

Sjednicama su, osim zastupnika, prisustvovali svi članovi vlade ustaškog poglavnika Ante Pavelića, diplomatski zbor, kao i visoki dostojanstvenici crkvenih zajednica – katoličke, islamske i evangelističke.

Predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Jevrejske zajednice nije bilo jer su one, kao i njihovi vjernici, postali građani drugog reda u NDH.
Na početku zasjedanja, Pavelić je pročitao svoju „poslanicu“. Govorio je o obnovi hrvatske države, za šta su zaslužni „snaga oružja i pravdoljubivost hrvatskih saveznika i prijatelja – Njemačke i Italije“, te oružana borba „hrvatskog ustaškog pokreta i cijelog hrvatskog naroda“.

Na tom zasjedanju Hrvatski državni sabor poništio je sve propise koji su doneseni u razdoblju Kraljevine Jugoslavije od 1. decembra 1918. do 10. aprila 1941, a koji su se odnosili na „hrvatski narod i njegovu samostalnost“.

Hrvatski državni sabor je pozdravio i prihvatio sve „državnopravne činove od uspostavljanja NDH“.

Taj sabor je bio osnovan zakonskom odredbom poglavnika Ante Pavelića 24. januara 1942. godine.

Pošto je NDH bila fašistička tvorevina, za njegov saziv nikad nisu održani izbori, već su zastupnici imenovani.

Hrvatski mediji i portali su sasvim kratko prenijeli vijest da je novi predsjednik Sabora Željko Rajner u prvom govoru najavio ponovno uvođenje naziva – Hrvatski državni sabor.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: