Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bošnjački delegati: U NDH nije počinjen genocid nad Srbima

Jasenovac_11.jpg

Vijeće naroda Republike Srpske nije postiglo saglasnost o amandmanu Kluba bošnjačkih delegata na Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, pa će ovaj akt biti upućen Zajedničkoj komisiji Vijeća i Narodne skupštine Republike Srpske.

“Vijeće naroda nije postiglo saglasnost o četiri amandmana Kluba Bošnjaka, zbog čega ovaj akt ponovo upućujemo Zajedničkoj komisiji”, izjavila je novinarima predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović.

Tešanovićeva je rekla da ne želi da prejudicira odluku Zajedničke komisije, ali da najčešće ne bude usaglašavanja pred ovim tijelom, te da, stoga, sporno pitanje rješava Ustavni sud Republike Srpske.

Predsjednik Kluba Hrvata Tomislav Tomljanović rekao je novinarima da je ovaj klub tražio da se glasa o kompletnoj Deklaraciji, odnosno da se ona prihvati ili odbije, ali da to nije uvaženo iz poslovničkih i proceduralnih razloga.

“Klub Hrvata nije prihvatio amandmane Kluba Bošnjaka jer oni parcijalno rješavaju problem”, istakao je Tomljanović.

On je rekao da je osnovna primjedba Kluba Hrvata što u Deklaraciji, prema njegovoj ocjeni, “nisu tačni navodi da je u Jasenovcu bilo 700.000 žrtava, te da je današnja Hrvatska nasljednik NDH”.

“Prijedlog Kluba Hrvata bio je da spomen-područje Jasenovac označava kao jedinstven prostor i da se nastavi sa naučnim istraživanjima utvrđivanja broja žrtava po imenu i prezimenu u Jasenovcu”, istakao je Tomljanović.

Tomljanović je rekao da vjeruje da Ustavni sud Republike Srpske neće prihvatiti politički akt Kluba Bošnjaka.

Delegat u Klubu Bošnjaka Kemo Čamdžija rekao je novinarima da se prvi amandman na Deklaraciju odnosio na to da nije bio genocid, već ratni zločin, drugi da su bili izostavljeni Bošnjaci tada Muslimani, treći na pogrdno nazivanje Muslimana “hrvatskim cvijećem”, a četvrti na zaključke proistekle iz teksta Deklaracije.

“Amandmane Kluba Bošnjaka nisu podržali klubovi Srba, Hrvata i ostalih, kao i sam predlagač Deklaracije Dragan Čavić”, rekao je Čamdžija.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ovaj akt nađe pred Ustavnim sudom Republike Srpske može se lako desiti da ova instanca ocijeni da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Predlagač Deklaracije Dragan Čavić, koji je prisustvovao sjednici Vijeća naroda Republike Srpske, rekao je novinarima da Deklaracija nije usmjerena protiv sadašnje Republike Hrvatske, niti protiv bilo kojeg konstitutivnog ili drugih naroda u BiH.

“Deklaracija predstavlja politički akt koji se prvi put pojavio nakon sedam decenija na ovom prostoru da okvalifikuje zločin pravim imenom kakav je bio u NDH, a to je genocid nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda”, istakao je Čavić.

Čavić je rekao da vjeruje da će Ustavni sud Republike Srpske na kraju utvrditi da Deklaracijom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes nijednog konstitutivnog naroda u BiH.

Narodna skupština Srpske usvojila je 22. oktobra Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, u kojoj se navodi da je zločin ustaša nad ovim narodima bio smišljen i planiran genocid.

Prilikom sprovođenja ovog genocida, samo u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma i neistomišljenika mučeno je, pljačkano, silovano i potom ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Usvajanjem Deklaracije vraćamo barem dio duga onima koji

BASTAŠIĆ: DEKLARACIJA VAŽNA ZBOG PREDAKA I

USVOJENA DEKLARACIJA O GENOCIDU NDH NAD SRBIMA

VIDEO – Logori za decu u NDH

TAJNA PARCELE 142 NA ZAGREBAČKOM GROBLjU MIROGOJ

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: