Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

VIDEO – Logori za decu u NDH

Navršilo se više od sedam decenija od zatvaranja poslednjih koncentracionih logora u Nezavisnoj državi Hrvatskoj koja je jedina u svetu imala i logore za decu. Autor emisije Kvadratura kruga, Branko Stanković, kroz tri emisije pod nazivom „Dubina zločina“ otkriva na koje su sve načine stradala deca sa Kozare i Potkozarja u ustaškim logorima. Ovaj vredni serijal emitovan je u tri dela, 31. oktobra, 14. i 21. novembra RTS-u.

U dečjim logorima u Sisku, Jasenovcu, Jastrebarskom, Staroj Gradiški i Metajni na Pagu stradalo je 23.500 srpske dece čija je imena, prezimena, mesto rođenja i poreklo popisao Dragoje Lukić i sam dete logoraš. Lukić je 40 godina istraživao ustaške zločine nad srpskom decom a taj njegov spisak ubijene i umorene dece u logorima u NDH danas se čuva u Muzeju žrtava genocida u Beogradu.

Za šest meseci koliko je trajalo istraživanje, Stanković je pronašao mnoštvo fotografija,dokumenata, čak i snimaka iz filmske arhive NDH koji svedoče o zločinima nad srpskom, jevrejskom i romskom decom koje su sprovodile ustaše za vreme Drugog svetskog rata. Tokom snimanja Stanković je, između ostalog, posetio i Donju Gradinu najveće srpsko stratište i najveće dečje groblje na svetu. Donja Gradina je bila likvidacioni centar logora Jasenovac, Uštica i Mlaka u kojima je stradalo 19.432 dece, od čega je 12.113 srpske nacionalnosti.

Branko Stanković
Branko Stanković

Ante Dumbović aktivista Crvenog križa NDH tokom 1942.godine u dečjem logoru u Sisku načinio je 800 fotografija umorene srpske dece, koje svedoče o paklu kroz koji su prošli srpski mališani zatočeni u tom logoru. Autor ovog serijala uspeo je da pronađe i preživelu decu iz svakog od tih logora u NDH koja su danas starci ali su njihova sećanja na stradanja u tim logorima još sveža i bolna.

Broj stradale srpske dece u ustaškim logorima tokom Drugog svetskog rata bi sigurno bio veći da nije bilo Diane Budisavljević , Austrijanke udate za Srbina, koja je uspela da spase 12.000 dece iz dečjih logora u Sisku, Jastrebarskom, Jasenovcu i Staroj Gradiški.

Diana Budisavljević
Diana Budisavljević

Dianinoj akciji spasavanja srpske dece, Stanković posvećuje poslednju emisiju u serijalu „Dubina zločina“, u kojoj otkriva šta se nakon Drugog svetskog rata dogodilo sa većinom te dece koju je spasla Diana.

 

Izvor: Slobodna Hercegovina

 

Vezane vijesti:

Branko Stanković: Krio sam od RTS-a da snimam emisiju o Prebilovcima!

PREBILOVAČKE ŽRTVE OPOMINjU NA BESMISAO RATOVA

JEDAN OD NAJBESTIJALNIJIH USTAŠKIH ZLOČINA

DOKUMENTARNI FILM „BROJEVI“ DOBIO „ZLATNOG VITEZA“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

3 Responses

  1. I šta krvavi Hrvati imaju da pričaju.Kažu imaju tisućeljetni san a ja kažem prokleti bili milionima godina sve dok ne izumrete kao dinosaurusi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: