fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bojanić: ŠTA IMA LOŠE U TOME DA SE IMENUJE GENOCID NAD SRBIMA I KOME SMETA TERMIN ,,POKOLj“

Nije mi jasno, u čemu je problem kod pojedinaca da negiraju termin „Pokolj“ kao odrednicu za zločin nad Srbima u NDH, koji je pokrenuo Dušan Bastašić,glavni urednik sajta JADOVNO. Za taj termin saglasnost je dobio od akademika Vasilija Krestića i dr Nikole Žutića.

Verovatno, glavni napad je usmeren na to da Srbi ne dobiju odrednicu o genocidu 1941-5, koju nikada nije ni imala, za razliku od Jevreja (Holokaust), Roma (Porajmos) ili Jermena za 1915. U svojoj izjavi oni optužuju Bastašića da je „preimenovao“ , a genocid srpski nikada nije imao svoje ime, i šta je tu ,,preimenovano“?! Naravno da je genocid i POKOLj, kao i HOLOKAUST. Šta tu ima loše? On samo hoće da se IMENUJE genocid nad Srbima.

Izgleda da nekome odgovara da se i naš genocid sprovodi kroz jevrejski Holokaust. Pitam se zašto mi nemamo svoj termin kao što imaju Jevreji i Romi i zašto im smeta termin koji smo dobili posle toliko godina ,,POKOLj“? Zašto da i mi nemamo svoje mesto okupljanja kao što Jevreji imaju Jad Vašem? Zašto se ne ugledamo na Jevreje i nešto dobro naučimo?

Istoričari  1974 godine nisu našli termin za genocid nad Srbima a sada im smeta inicijativa da se to učini!

Po ovom pitanju oglasio se i Aleksandar Nećak, eminentni član jevrejske zajednice Srbije, koji je rekao da niko nema pravo da osporava usvojenu odrednicu „Pokolj“ i zapisao sledeće: ,,Ako su nam pričali bajke zarad bratstva i jedinstva, dosta je toga. Prerasli smo bajke i zataškavanje istine o svirepom, počinjenom iz duboke neshvatljive mržnje, zločinu“ ( klikom na link pročitajte ceo tekst).

Da li je neko od tih ljudi (istoričara) kojima smeta da se imenuje genocid, ustao protiv istoričara i publicista iz Hrvatske koji smanjuju žrtve genocida, i dao svoja opažanja o njihovim lažima i lažiranju istine, svojim perom?

A pojedincima danas smeta termin POKOLj (termin za zločine i genocid ustaša u Drugom svetskom ratu nad Srbima koji nismo do sada imali), za to su pojedinci spremni da vode debatu i raspravu (koje svakako treba da bude, ali niko već preko sedam decenije nije imao predlog i želju da i Srbi dobiju svoj termin )… a šta su uradili da istina izađe iz jama i steatišta, daj da pokrenemo svi zajedno ujedinjeni tu debatu i raspravu sa onima koji umanjuju žrtve genocida nad Srbima i pišu o radnim logorima gde su se održavale i pozorišne predstave. Tu je suština.

Da li je iko od tih istoričara  poveo debatu ili prepisku sa hrvatskim istoričarima o ovom pitanju?

Ali,  izgleda da se samo radi na smanjivanju broja žrtava, od strane pojedinaca (koji nisu došli ni do jedne jame.

Nikako da se ujedinimo i složimo oko nacionalnih i rodoljubivih pitanja… kome odgovara da se ćuti i da se žrtve genocida stalno smanjuju a mi ćutimo i ćutnjom to prihvatamo, pitam se DOKLE?

Zato, hvala Bastašiću i akademiku Krestiću koji je podržao inicijativu i što je ustanovio termin POKOLj i što je pokrenuo inicijativu, na koju smo čekali ovoliko dugo. Hvala i za njihov celokupan trud, zalaganje i rad, da se istina istera iz jama i prašine.

Najbolje bi bilo da krenemo svi mi iz struke sa pitanjem a šta smo mi uradili da ova istina izađe na videlo i uđe u udžbenike?

Mislim da po ovom pitanju ne sme biti podela… bar da se ujedinimo oko naših žrtava koje nismo uspeli za više od sedam decenija ni da popišemo, nemamo ni Memorijalni centar za te žrtve genocida… to je strašno za sve nas.

Evo i jednog priloga dokumentarnog za kraj…

Autor: ĐORĐE BOJANIĆ

Izvor: SRPSKA ISTORIJA

Vezane vijesti:

Stradanje Srba dobilo ime: Pokolj je srpski Holokaust

Vasilije Krestić: Sramota je prvog reda da mi u Srbiji nemamo ni jedan Memorijalni centar

VIDEO: Dušan Bastašić: Pokolj je ime genocida nad Srbima

VIDEO: Konferencija za medije udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke

Podrška terminološkoj odrednici POKOLj od strane udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“

Anđelko Anušić: Udruženju Jadovno 1941.

Banković: „Pokolj“ – termin za genocid nad Srbima u NDH 1941-1945

BASTAŠIĆ: POKOLj DA BUDE ODREDNICA ZA ZLOČIN GENOCIDA NAD SRBIMA U NDH

Jahura: Pokolj Srba u NDH je bitno obeležje i najtraumatičniji deo našeg istorijskog pamćenja sa dalekosežnim posledicama

PODRŠKA UDRUŽENjU JADOVNO 1941. ZA AKTIVNOST NA …

Vladimir Bursać: Šta za mene znači pojam Pokolj? 

Bastašić: Termin “Pokolj” kamen spoticanja

Nećak: Niko nema pravo da osporava usvojenu odrednicu „Pokolj“

Milovančev: Da li je potreban termin za imenovanje genocida …

Dani(j)el Simić: POKOLj ILI KAKO PREIMENOVATI NEŠTO ŠTO NEMA IME?

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: