fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

BILTEN: Glas Jadovna – Br. 1

Fašizam u praksi: Samo 30 odsto Hrvata veruje u suživot sa Srbima

Samo 30 odsto ispitanika starosti od 14 do 29 godina smatra da postoje kvalitetni uslovi za suživot Hrvata i Srba u nekad ratom zahvaćenim područjima, a 23 odsto podržava pravo nacionalne manjine da koristi vlastito pismo i jezik u službenim prostorijama institucija.

Srpske crkve bile su lomače

U toj državi, u isto vreme i na istom mestu, spaljivani su i ljudi i knjige. Crkve su postale lomače, ponegdei klanice. Hramovi hrišćanskog, pravoslavnog bogosluženja pretvoreni su u stratišta samo zbog toga što su pripadali pravoslavnom obredu.

Sandra Blagić: Napokon znam gdje počivate

Godinama smo se pitali, gdje su im kosti. Da nisu ubijeni pored puta, zakopani, zaboravljeni. Ili da su završili u Smrikama, Jasenovcu, ili u logoru Kruščica nedaleko od Travnika. Ubijeni, jer su bili pravoslavci, čestiti, vredni, radni, porodični domaćini. Ubijeni, jer su bili Srbi! Napokon sam Vas pronašla. Vaše kosti počivaju na Velebitu. Onoj divnoj planini, prepunoj, ptica, cvijeća, a previše krvi.

Udžbenici u Hrvatskoj o žrtvama Srbima: „Sami za to krivi“

Hrvatski udžbenici za osnovnu i srednju školu većinom i dalje prikazuju Srbe kroz negativne stereotipe stvorene 1992. godine, piše časopis „Historijski zbornik“

Grobnica bez obilježja u Smiljanu – sjećanje na zločin 5. marta

Grupa od 30 Srba na zvjerski je način mučena i dotučena 5. marta 1945.g. u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle. Ustaše su iz kaznionice u Gospiću izvukle 30 osoba i odveli ih u Smiljan, te ih povješali po drveću.

BASTAŠIĆ: POKOLj DA BUDE ODREDNICA ZA ZLOČIN GENOCIDA NAD SRBIMA U NDH

On je podsjetio da se do sada institucije srpskog naroda, naučna i stručna javnost, kao i srpsko društvo u cjelini, nisu terminološki odredili prema zločinu genocida koji je NDH počinila nad pravoslavnim Srbima, što je veliki propust.

Pomozite rad našeg udruženja putem Pejpal servisa na adresi: paypal@jadovno.com ili uplatom na naš bankovni račun: DONACIJE

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: