fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bastašić: Otvoreno pismo gospodinu Arie Livneu

arie_livne_jadovno_konferencija_2011 Poštovani gospodine Livne, dragi čika Arie,

Pišem Vam otvoreno pismo jer želim da njegov sadržaj dopre ne samo do stručne javnosti, prije svega istoričara, sociologa i psihologa nego i do najšire javnosti ili barem onog njenog dijela u čijoj svijesti opstaje istorijsko nasljeđe zločina počinjenog od strane Nezavisne Hrvatske države.

Moje duboko poštovanje ste zadobili Vašom opredjeljenošću da i u poznom životnom dobu nesmanjenom energijom ukazujete i podsjećate na zlo koje je za posljedicu imalo stravičnu tragediju srpskog, jevrejskog i romskog naroda a koje i danas živi i projavljuje se u našem užem i širem regionu.
Proteklih dana, pod krovom velelepnog zdanja Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci, koji nosi Vaše ime, održan je seminar „Holokaust i masovno ubijanje tokom Drugog svjetskog rata na Balkanu“ .

Priređen za profesore istorije iz Srpske, seminar nije bio promovisan u medijima kao uostalom ni niz već održanih seminara, radionica i sl. na kojima se oni koji uče našu djecu, pripremaju za uvođenje programa obrazovanja o Holokaustu u naš proces obrazovanja. Najširoj javnosti Srpske uglavnom nije poznato da je pojam Holokausta vezan isključivo za stradanje Jevreja a ne vjerujem da im je poznato i to da se okviru pomenutog programa naša djeca neće obrazovati o Srbocidu ili Genocidu.

Koliko smatram dobrodošlim obrazovanje o Holokaustu u naše učionice toliko smatram skandaloznim da naša djeca ne uče o Srbocidu.

Ipak, presudan motiv da Vam se obratim otvorenim pismom predstavlja informacija da su profesore istorije iz Srpske, o Jasenovcu, ideologiji ustaštva, Genocidu počinjenom nad Romima i sjećanju na Drugi svj. rat na Balkanu, podučavali istoričari iz Zagreba da bi onda na valjan način oni o tome učili našu djecu.

Jedan od profesora iz Zagreba je na kraju programa poveo učesnike seminara iz Jevrejskog kulturnog centra u, kako piše u programu, “Posjetu mjestu ubijanja na Drakuliću”.

Ne vjerujem da ih je poveo i do škole u obližnjem Šargovcu gdje su ustaše iz Pavelićevog tjelesnog zdruga, upravo prispjeli iz Zagreba, umlatili drvenim daskama sa željeznom kuglom 52 učenika, srpska djeteta.

Jedan od predavača našim profesorima istorije bio je i Aleksander Korb, istoričar čiji rad malo ko u krugu naše stručne javnosti poznaje a za koga dr. Vladimir Umeljić kaže:

“Aleksander Korb, pripada najgorljivijim današnjim apologetima tadašnjeg zločinačkog režima u hrvatskoj državi 1941-1945, gde se po njemu nikada „nije desio genocid nad Srbima“, za koga su ustaški zločini samo „navodni“, jer su Srbi svoje ustaške ubice „satanizovali“ i svoje srpske žrtve „nacionalistički, komunistički i antikatolički instrumentalizovali i cinično kultivisali“, dok su ustaše u suštini bili samo „sanjari“ i „vizionari“.

Dr Korb je naše profesore suočio sa dilemom: “U kojoj mjeri se masivno nasilje NDH može analizirati kao građanski rat”.

Ne znam gospodine Livne, kako se moglo dogoditi da je Jevrejski kulturni centar u Banjaluci, ugostio pod svojim krovom jedan ovakav skup.

Želim Vam svako dobro od Gospoda.
S poštovanjem,

Dušan J. Bastašić

UG Jadovno 1941.

Dodatak:

Program seminara:

13023304_1256498507713592_1235843105_n 13046138_1256498531046923_17206860_n 13077183_1256498527713590_395132581_n 13023553_1256498534380256_1975178884_n

 

Vezane vijesti:

„Kontinuirano se zatire sjećanje na genocid nad Srbima“

Umeljić: Zašto se niti ne dotičete trećeg velikog genocida u

Edukacijom o Holokaustu Srpska na mala vrata forsira „Kultury zaborava“ o genocidy nad Srbima!?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: