“Kontinuirano se zatire sjećanje na genocid nad Srbima”

Datum objave: četvrtak, 21 aprila, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Udruženje “Jasenovac-Donja Gradina” upozorilo je domaću i svjetsku javnost da se u Hrvatskoj kontinuirano i sistematski zatire sjećanje na genocid koji je Nezavisna Država Hrvatska počinila nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

Donja Gradina, "Topola užasa" Foto: RTRS
Donja Gradina, “Topola užasa”
Foto: RTRS

Iz Udruženja napominju da je od 19. aprila do danas u Banjaluci održan seminar “Holokaust i masovno ubijanje tokom Drugog svjetskog rata na Balkanu” za profesore istorije iz Republike Srpske i Federacije BiH, na kojem su prezentovane teme o nacističkoj i ustaškoj ideologiji, stradanju Jevreja i Roma.

“Udruženje `Jasenovac-Donja Gradina` pozdravlja organizaciju svih skupova koji se bave rasvjetljavanjem zločina iz Drugog svjetskog rata. Ipak, Udruženje upozorava da na ovom skupu nije zastupljeno nijedno predavanje o genocidu nad Srbima u NDH“, navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja ističu da na skupu učestvuju predavači koji u svojim radovima negiraju genocid nad Srbima u NDH.

“Ne protiveći se pravu naučnika da imaju svoje stavove, zapanjeni smo činjenicom da organizator nije našao način da bude prezentovano i mišljenje srpske istoriografije“, poručuju iz Udruženja.

Oni navode da su njihovi stavovi o ovom pitanju izraženi u Deklaraciji o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, koja je usvojena na Petoj međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu 24. i 25. maja 2011. godine.

Deklaraciju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske na Sedmoj sjednici, održanoj 22. oktobra prošle godine.

Udruženje sugeriše Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da 10. maja, nakon obilježavanja 8. maja – genocida u Donjoj Gradini i 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, obaveže sve osnovne, srednje škole i fakultete, da pred učenicima i studentima bude pročitana Deklaracija Narodne skupštine Republike Srpske.

Seminar “Holokaust i masovno ubijanje tokom Drugog svjetskog rata na Balkanu” organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, federalno Ministarstvo obrazovanja i kulture, Istorijski muzej BiH, te Memorijal “Šoa” iz Njemačke, podsjećaju iz Udruženja “Jasenovac-Donja Gradina”.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

O činjenju, nečinjenju i zločinjenju (1) | Jadovno 1941.

Bastašić: O činjenju, nečinjenju i zločinjenju (2) | Jadovno 1941.

Bastašić: O činjenju, nečinjenju i zločinjenju (3) | Jadovno 1941.

Kome će nemački ustašofil da govori o Holokaustu u Beogradu?

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top