fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bastašić: Hrvatska krije masovne grobnice kao zmija noge

Hrvatska i dalje na sve načine želi sakriti, kao zmija noge, postojanje mnogobrojnih masovnih grobnica i jama u kojima su sahranjena ili pobacana tijela ubijenih Srba u vrijeme NDH.
Dr Dušan J. Bastašić fotografija: Frontal.SRB/DHS
Dr Dušan J. Bastašić na mjestu logora Slana na Pagu; Foto: Frontal.SRB/DHS

Kaže ovo za “Glas Srpske” Dušan Bastašić predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava logora smrti NDH, Gospić – Jadovno – Pag 1941, poznatijeg kao Udruženje “Jadovno”, ističući kako u Hrvatskoj i dalje postoji mnogo masovnih grobnica koje nisu otkrivene ili se za njih zna, ali nikada nisu ekshumirane, niti su žrtve dostojno sahranjene.

Navodi i kako nije pretjerani optimista kada je u pitanju najnovija inicijativa, odnosno zahtjev Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA), koju čini 35 država članica, koja je nedavno na adresu Zagreba uputila zahtjev da budu mapirana sva mjesta na kojima su postojali logori u NDH, da njihova mapa bude dostupna na ulazu u Spomen-područje Jasenovac, kao i da se izvrše ozbiljna arheološka istraživanja te lokacije. Ističe kako ovi zahtjevi nisu obavezujući za Hrvatsku, već se samo radi o preporukama na koje se u Hrvatskoj ni do sada nisu pretjerano obazirali.

– Uvažene su samo preporuke koje se tiču broja stradalih Jevreja i Roma u kompleksu logora Jasenovac. Kada su u pitanju Srbi to se svjesno pokušava ignorisati i na svaki način umanjiti. Čak i za zahtjev, da arheološki ispita ovo područje, prilično je nejasno šta će se tražiti. Nisam siguran da će to biti kosti ubijenih – kaže Bastašić.

Navodi kako je IHRA organizacija koja se do sada najčešće bavila holokaustom nad Jevrejima, a odnedavno i genocidom nad Romima. Stradanje Srba, kaže, nema na njihovoj internet stranici. Tih informacija, dodaje, nema ni u muzejima holokausta koji se nalaze u Vašingtonu, Berlinu i Oslu pa ni onom u Izraelu.

– Naruku Hrvatskoj ide to što je ta istorijska revizija krenula devedesetih otvaranjem Muzeja holokausta u Vašingtonu. Tamo nema ništa o srpskim žrtvama, jer se to nije uklapalo u tadašnju američku politiku. Zbog toga nisam optimista ni sada i mislim da će se nastaviti sa nastojanjima da minimiziraju srpske žrtve u NDH. Kako to niko do 2019. nije osporavao broj srpskih žrtava u Jasenovcu, nego se sada naprasno sjetio – zapitao se Bastašić.

Smatra da je zabrinjavajuće i to što IHRA nigdje ne pominje neistražene masovne grobnice koje nisu karakteristične samo za jasenovački sistem logora, već i za drugi veliki sistem, koji obično ostaje u drugom planu, a po strahotama je bio jednako užasan – sistem Gospić – Jadovno – Pag.

Na 1.420 metara od nekadašnjeg logora Jadovno, na Velebitu, hrvatski speleolozi otkrili su krašku jamu 2021. godine. O njoj se, navodi Bastašić, nije govorilo u javnosti, iako je u pitanju jama najbliža strahovitom logoru.

– Za ovo otkriće čuo sam tek ljetos. Jama je duboka 130 metara, a duž cijele vertikale i naročito na dnu, speleolozi su pronašli ljudske kosti. Odmah su obavijestili policiju, koja je izašla na teren i sastavila zapisnik, ali od tada pa do danas ništa nije učinjeno – kaže Bastašić, ukazujući da prema podacima istoričara Đura Zatezala, za 132 dana postojanja ovog logorskog sistema ubijeno je ne manje od 40.000 ljudi, od čega 38.000 Srba.

Od toga, oko 8.000 ljudi ubijeno je na Pagu, u logoru Slana, kraj sela Metajne i sahranjeno u nekoliko masovnih grobnica. U jednoj od njih Italijani su pronašli i ekshumirali 793 tijela. Logor je djelovao od juna do pred kraj avgusta 1941, kada je zatvoren na zahtjev italijanskih okupacionih vlasti.

Dokazi

Bastašić kaže kako fotografije iz vazduha slučajno otkrivene 2019. godine, a koje je snimio američki pilot u januaru 1945. i trenutno se nalaze u jednom od škotskih arhiva, jasno otkrivaju masovne grobnice na području kompleksa logora Jasenovac. Ističe kako ove humke nikada nisu ekshumirane, iako je Donja Gradina bilo najveće stratište, na kom je prema procjenama istoričara skončalo oko 360.000 ljudi.

Izvor: Glas Srpske „Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: