fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Ефраиму Зурофу почасни докторат за истину о Јасеновцу?

Ономе који је, како рече Гидеон Грајф, очигледно случајно, упао баш на линију државног наратива Хрватске од 83.000 до 100.000 жртава у Јасеновцу.
Сенат Универзитета у Бањој Луци; ФОТО: СРНА

Пише: Душан Ј. Басташић

СРНА јавља да је Сенат Универзитета у Бањој Луци 24. октобра ове године донио одлуку да се директору Канцеларије Центра „Симон Визентал“ у Израелу и Одјељења за Источну Европу Ефраиму Зурофу додијели почасни докторат, за изузетан допринос у ширењу истине.

Поред осталог, у аргументацији за овакву одлуку, наведено је и да је лауреат члан Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу.

Кад је већ ријеч о изузетном доприносу за утврђивање и ширење истине о Јасеновцу, никоме а посебно не потомцима жртава, српској академској заједници и политичком врху Р. Српске, није требало да буде свеједно и да „одћути“ када је Ефраим Зуроф 2019. године на конференцији за медије у Београду, поред осталог рекао да је број од 100.000 жртава Јасеновца, његова процјена. Додао је да је и предсједнику Вучићу указао на непримјереност рециклирања, јасног преувеличавања броја жртава у новим публикацијама.

Погледајте од 06:32 минута.

Нема сумње да је Зуроф тада говорио о новој публикацији проф. др Гидеона Грајфа.

Недуго након тога, у интервјуу Печату, који је пренешен и на сајту Митрополије црногорско приморске , на питање новинарке Биљане Ђоровић да прокоментарише ову изјаву Ефраима Зурофа у којој се залагао за „објективну процјену“, која по његовом мишљењу износи 100.000 жртава и том приликом, изнио критичку примједбу о свим историчарима који говоре о 700.000 жртава у Јасеновцу, називајући их „ревизионистима“ који „рециклирају“ лажне податке о жртвама, Грајф је дао опширан одговор али нагласио слиједеће:

„Очигледно да мој пријатељ Зуроф није имао времена да се детаљније позабави питањима бројева пострадалих, отуда је, очигледно случајно, упао баш на линију државног наратива Хрватске од 83.000 до 100.000 жртава у Јасеновцу. Ја сам историчар за кога чињенице представљају најважнију компоненту анализе и извођења историјских закључака. Чињенице говоре саме за себе. Коме је стало до истине, а не до беспућа повјесне збиљности, јасно је о чему се ради.“



Сада већ дугогодишња подршка коју Гидеон Грајф ужива од стране предсједника Р. Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића чини се неупитном, поготово што професор протеклих дана на позив Фондације ”За српски народ и државу”  у Србији држи предавања и даје интервјуе. Подсјетимо да је творац визије, идеје и иницијативе за оснивање Фондације „За српски народ и државу“ управо предсједник Александар Вучић. Фондацију је основала Српска напредна странка у октобру 2019. године.


Председник Србије Александар Вучић Златном медаљом за заслуге одликовао је проф. др Гидеона Грајфа из Израела за изузетне заслуге и несебичну посвећеност у одбрани истине о страдању јеврејског, српског и других народа током Другог светског рата.

Ако Сенат Универзитета у Бањој Луци, додјељује почасни докторат Зурофу и због ширења истине о Јасеновцу, човјеку који јавно негира истину о Јасеновцу установљену Грајфовим темељним и истрајним истраживања у многобројним архивама у свијету, Грајфу који каже да се боји да цифра од 700.000 може бити само већа него што смо мислили, онда то за потомке и сународнике жртава Јасеновца дјелује забрињавајуће.

Забрињавајуће али не и збуњујуће јер је истина о Покољу, злочину Геноцида почињеном над српским народом од стране НДХ, дубоко уткана у идентитетски код и духовну свијест потомака и сународника жртава.


Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: