fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Средњошколци у мисији против колективног заборава

Жртве масовног партизанског злочина заслужују право на истину и право на сјећање.
Средњошколци у мисији против колективног заборава- жртве масовног партизанског злочина заслужују право на истину и право на сјећање

Краљеви војници из Србије, мучки и на превару убијени од партизана у мају 1945. године и бачени у јаме код Миљевине, заслужују право на сјећање и право на истину, поручили су ученици и професори Средњошколског центра у свом документарном филму „Понор- право на сјећање“.

Документарни филм, назван по једној од јама у коју су партизани бацали заробљене војнике, ђаци су снимали годину дана, а након недавне премијере у просторијама школе, захваљајући Музеју „Стара Херцеговина“, свој истраживачки рад представили су и суграђанима.

Средњошколци поручују да овим филмом желе да дају допринос култури сјећања, поготово што је ријеч о догађају о којем се деценијама ћутало и о којем се и данас мало зна и говори.

Они у филму истичу да су партизани у мају 1945. године у Миљевини код Фоче починили вишеструки злочин, убивши без суђења, и то након званичног завршетка рата, више хиљада на превару заробљених краљевих војника, међу којима је било и малољетника, а злочин се наставио вишедеценијским ћутањем.

Користећи историјске изворе и медијске извјештаје у којима се преносе свједочења мјештана Миљевине, ђаци у филму наводе да су партизани заробљене војнике повезане жицом у колонама доводили до јаме Понор, једног би убили и он би остале повлачио за собом, након чега се из јаме данима чуло помагање.

Заробљени војници ЈВуО, из књиге „Босанска Голгота“

Сценарио и режију филма потписују професори српског језика Бранка Грујичић и историје Рајка Голијанин.

Грујичићева каже да је тема била велики изазов и да је филм рађен у етапама, те да су ученици дали максимум.

„Филм је дио пројекта културе сјећања у школама у Српској, који је прије неколико година уврштен у два национална предмета- српски језик и историју. Мислим да ће допрнијети развијању свијести код омладине, поготово што говори о причи која се догодила на нашем терену и да су страдали млади људи, који су имали година као и они сада када иду у средњу школу“, рекла је Грујичићева.

Ученици наводе да се о овом ужасном злочину морало ћутати, јер су припадници Озне, касније Удбе, хапсили и ликвидирали свакога ко би јавно причао о томе.

„На тај начин се градио колективни заборав, али је неко ипак памтио и причао, а ми смо то истражили“, поручују средњошколци.

У получасовном филму, ученици цитирају наводе из књиге „Босанска Голгота“ српских иторичара Бојана Димитријевића и Немање Девића, те дијелове из романа „Чекамо васкрсење мртвих“ писца Бранка Станковића.

Осим ове двије књиге, користили су и друге изворе, као и материјал РТРС-а.

За снимање и монтирање били су задужени ученици трећег разреда гимназије Павле Шкипина и Павле Ивановић.

Шкипина каже да прије рада на филму нису ни знали за злочин у Миљевини.

„Снимали смо у самој школи и у Миљевини код споменика. На убијене у Миљевини треба гледати као на светомученике, ту их је на хиљаде убијено, не само војника као војника, већ и младих људи и цивила “, наводи Павле Шкипина.

Павле Ивановић каже да им је стало да што више људи зна шта се догодило у Миљевини у мају 1945. године.

„Да људи из Србије не мисле да су овај злочин починили Фочаци, већ као што то у филму и наводимо припадници партизанских јединица из других крајева“, каже Ивановић.

Ученица Нина Филиповић, која у филму рецитује пјесму „Српска суза“, каже да тим стиховима поручују да им је жеља да душе настрадалих младића нађу спокој и да их будуће генерације не забораве.

„На моју велику срамоту, нисам била упућена о овом злочину и баш ми је жао, али ми је и драго што сам овако сазнала и мислим да ће ми ово и те како остати урезано у сјећању, управо због тога што смо направили документарни филм“, рекла је Нина.

Како су то у књизи „Босанска голгота“, на основу доступне архивске грађе и сјећања непосредних учесника, утврдили историчари Бојан Димитријевић и Немања Девић, масовне ликвидације код Миљевине извршиле су средњебосанске, херцеговачке и санџачке партизанске снаге, које су углавном биле попуњене српским саставом, а тек у мањем броју осталим народима, тако да злочин није имао национални, већ идеолошки предзнак. 

Они напомињу да се погрешно сматра да је у злочинима у Миљевини учествовала 16. муслиманска бригада Југословенске армије, која се тада налазила на сјеверу Босне. 

Тачан број страдалих војника ЈВуО, што у борбама на Зеленгори, што у ликвидацијама након предаје, никада није утврђен.  

У једном од партизанских извјешатаја који се цитира у овој књизи је записано:  „Резултат борби од 29. априла до 18. маја: убијено- заробљено-уништено 9.235 четника, међу њима преко 300 виших и нижих официра“.

Колико их је убијено након заробљавања, тешко је утврдити, а јаме у које су бачени никада нису у потпуности истражене.

У највеће стратиште, јаму Понор, процјене су, како наводе историчари, да је бачено између 700 и 2.200 војника.

Сви аутори филма „Понор- право на сјећање“

У стварању филма учествовали су професори Бранка Грујичић и Рајка Голијанин, ученици Павле Ивановић, Павле Шкипина, Јанко Милетић, Ана Марија Ивановић, Марина Вуковић, Стефан Дракул, Анђела Ивановић и Нина Филиповић.

Извор: РАДИО ФОЧА


Везане вијести:

Миљевина: Сећање на велико страдање младе краљеве војске

Бокан: ЈОШ УВЕК НЕПОКАЈАНИ ГРЕХ ЉУДИ НАШЕГ РОДА

Служен помен за више хиљада краљевих војника

Иницијатива за подизање костурнице младој краљевој војсци

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: