Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

Miljevina: Sećanje na veliko stradanje mlade kraljeve vojske

Datum objave: sreda, 31 maja, 2017
Veličina slova: A- A+

Kod jame Ponor u Miljevini kod Foče, u nedelju 28. juna, biće služen pomen za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su na tom mestu stradali u maju 1945. godine. Prema podacima Udbe, na području Foče i Kalinovika, pre 72 godine ubijeno je 9.000 ljudi, uglavnom golobradih mladića iz Šumadije i civila iz njihove pratnje, dok procene novijih istraživača pominju od 10.000 do čak 25.000 ubijenih.

Mladići, koje je Jugoslovenska vojska u otadžbini mobilisala u septembru 1944. godine, većinom su streljani nakon predaje, kao ratni zarobljenici, a najveća grobnica nalazi se u jami Ponor u blizini crkve i rudnika u Miljevini.

Decenijama nakon Drugog svetskog rata, stradanje mladih kraljevih vojnika u Miljevini bila je tabu tema, a njihova imena zavođena su u arhive u Srbiji pod šifrom „nestao u Bosni“ ili „streljan u Bosni“, bez preciznijih podataka.

Sličnu sudbinu imali su i crnogorski četnici Pavla Đurišića koji su sa nekoliko hiljada civila pošli iz Crne Gore prema Austriji, a stradali su u Sloveniji.

Pomen parastos u Miljevini za pripadnike vojske Draže Mihailovića, ali i za sve poginule srpske borce u odbrambenim ratovima, na Vidovdan u 17 časova, organizuju Crkvena opština miljevinska i Boračka organizacija Foča.

Izvor: Srna/FOČA.info

Vezane vijesti:

Zločini u Foči i okolini 1945. | Jadovno 1941.

Služen pomen za mladu kraljevu vojsku | Jadovno 1941.

SJEĆANjE NA VELIKO STRADANjE MLADE KRALjEVE VOJSKE


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za Miljevina: Sećanje na veliko stradanje mlade kraljeve vojske

  1. Vojo je napisao:

    Kakva je uloga bila u ovom masakru Vidaka Draskovica, oca najvece udbaske drukare Vuka Draskovica?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top