fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SJEĆANjE NA VELIKO STRADANjE MLADE KRALjEVE VOJSKE

Posmrtni ostaci Srba u jami Ponor kod Miljevine
Posmrtni ostaci Srba u jami Ponor kod Miljevine

Kod jame Ponor u Miljevini kod Foče, u nedjelju 28. juna, biće služen pomen za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su na tom mjestu stradali u maju 1945. godine.

Prema podacima Udbe, na području Foče i Kalinovika, prije 70 godina ubijeno je 9.000 ljudi, uglavnom golobradih mladića iz Šumadije i civila iz njihove pratnje, dok procjene novijih istraživača pominju od 10.000 do čak 25.000 ubijenih.

Mladići, koje je Jugoslovenska vojska u otadžbini mobilisala u septembru 1944. godine, većinom su streljani nakon predaje, kao ratni zarobljenici, a najveća grobnica nalazi se u jami Ponor u blizini crkve i rudnika u Miljevini.

Decenijama nakon Drugog svjetskog rata, stradanje mladih kraljevih vojnika u Miljevini bila je tabu tema, a njihova imena zavođena su u arhive u Srbiji pod šifrom „nestao u Bosni“ ili „streljan u Bosni“, bez preciznijih podataka.

Sličnu sudbinu imali su i crnogorski četnici Pavla Đurišića koji su sa nekoliko hiljada civila pošli iz Crne Gore prema Austriji, a stradali su u Sloveniji.

Pomen parastos u Miljevini za pripadnike vojske Draže Mihailovića, ali i za sve poginule srpske borce u odbrambenim ratovima, na Vidovdan u 17.00 časova, organizuju Crkvena opština miljevinska i Boračka organizacija Foča.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Želim da moje dijete, nikada ne doživi ono što smo mi i naši …

promovisana monografija poginulih boraca i civila

OBILjEŽENE 22 GODINE OD STRADANjA SRPSKIH BORACA …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: