Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Сарић: Оца су ми претукли Перо Винцетић и Иво Живковић

Датум објаве: среда, јануар 24, 2018
Величина слова: A- A+

У наставку суђења десеторици припадника ХВО-a оптужених за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Мирко Сарић рекао је да му је отац, након што је размијењен, испричао да су га испред породичне куће сурово претукли Перо Винцетић и Иво Живковић.

Фото: Thinkstock
Фото: Thinkstock

Сарић је испричао у Суду БиХ да је као припадних резервног састава милиције у којем су били и Хрвати, патролирао на подручју села Бука, те да је средином марта 1992. године са Славком Ивановићем повучен у Букову Греду како би избјегли евентуалне непријатности од припадника „Зенги“ који су долазили из Хрватске.

Он је потврдио да су проблеми почели средином априла када је постављен пункт на Циглани, на излазу према српским селима између Букове Греде и Столице, који су држали наоружани момци у маскирним униформама, те да нико није могао изаћи из села.

„У Буковој Греди није било никаквих проблема са Хрватима. Знали су да су наше жене и дјеца у околним српским селима и речено нам је да у Кризном штабу можемо узети једнодневне пропуснице за излазак из Орашја да их посјетимо“, навео је Сарић.

Он је додао да је са деветоро Срба, међу којима су били његов рођак Момир Сарић, Триво Симић и Горан Сарић, те Ацо Петровић и осамнаестогодишњи Мишо, за које је касније чуо да су убијени, 16. априла изашао из Букове Греде.

„У селу су остали мој отац Стојан, стричеви, рођаци и комшије. Ухапшени су током војне акције на Букову Греду 9. маја 1992. године, те одведени у логор у основној школи у Доњој Махали. Дан прије, Перо Винцетић је са војном полицијом дошао у кућу мог оца да му преда пушку коју сам задужио као резервни полицајац. Он и Иво Живковић су га толико премлатили да су му ребра пробила десно плућно крило, а гурали су га и у септичку јаму“, посвједочио је Сарић.

Износећи непосредна сазнања свог оца, Сарић је рекао да је 20-так затворених Срба у логору свакодневно премлаћивано и да су храну добијали једном у три дана, док су остали, међу којима је било жена, били у изолацији.

„Отац је сваки дан одвођен на копање ровова на различитим локацијама. Једне прилике, на Рампи коју су држали Загрепчани, војници су га у више наврата водили на стријељање, па враћали. Тако су га, у ствари, плашили. Многи су га виђали. Иво Оршолић, који га је видио на Оштрој Луци, рекао ми је да је био у лошем стању, али да му није могао помоћи“, навео је Сарић.

Свједок каже да су му отац, који је размијењен у јануару 1993. године, и Стево Петровић рекли да је његов стриц Саво подлегао од посљедица мучења у Доњој Махали.

Према његовим сазнањима, Милан Максимовић је рањен на Оштрој Луци када је копајући ровове нагазио на мину.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва, и то убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту, учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Наставак суђења заказан је за 31. јануар.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Матузовић није ништа учинио да спријечи злочине у Орашју …

Деветорица оптужених негирала кривицу за злочине над …

Потресна исповест: Комшије Хрвати постајале звери преко ноћи …
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top