fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Devetorica optuženih negirala krivicu za zločine nad Srbima u Orašju

Devet bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ izjasnili su se danas u Sudu BiH da nisu krivi za zločin protiv čovječnosti i ratnih zarobljenika počinjen na području Orašja 1992. i 1993. godine nad osobama srpske nacionalnosti.

Optuženi Đuro Matuzović i advokat Vlado Adamović Foto: SRNA
Optuženi Đuro Matuzović i advokat
Vlado Adamović Foto: SRNA

Tužilaštvo BiH tereti Đuru Matuzovića, Ivu i Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu i Antu Živkovića, te Stjepu Đurića da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Matuzović, Mato i Anto Živković, te Đurić optuženi su da su počinili i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici Vojne policije.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovištva i to ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

Matuzović, Živkovići i Đurić optuženi su i da su zajedno sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali učestvovali u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.

Branilac generala Đure Matuzović, Vlado Adamović rekao je novinarima nakon ročišpta da, s obzirom da veliki broj dokaza koji su predočeni, očekuje dug proces.

„Dovoljan je podatak o 142 svjedoka Tužilaštva, nakon čega slijedi odgovor odbrane, tako da očekujemo godine suđenja“, izjavio je Adamović.

On smatra da su optužbe dosta široko postavljene, te navodi da podržava stav političkih krugova koji se iznose u javnosti da su optužnice, kako kaže, protiv branilaca BiH, umnogome pravno neutemeljene i politički motivisane.

„General Đuro Matuzović insistira da se sve ovo ubrza. Stalno mi govori da nije kriv i želi da se sve to što prije završi. Zapravo, on ne dokazuje svoju nevinost, nego tužilac treba da dokaže njegovu krivicu“, istakao je Adamović.

Odbrana će, kako je rekao Adamović, odgovoriti onolikim brojem svjedoka koliko je dovoljno da pruži efektivnu odbranu, navodeći da već imaju ponude velikog broja ljudi koji žele da svjedoče u prilog potvrde da je general Matuzović „častan general i branilac BiH“.

Na činjenicu da su mediji ranije objavili da su u ovom slučaju komande stizale iz Zagreba, Adamović je dodao da je veoma moguće da lanac komandovanja bude objelodanjen u okviru dokaznog postupka.

„Ako je lanac komandovanja zaista bio takav, onda će to biti okolnosti koje optužnicu negiraju u osnovnom navodu“, rekao je Adamović.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Jednomjesečni pritvor za zločine u Orašju | Jadovno 1941.

Uhapšeni pripadnici HVO-a zbog zločina nad Srbima u Orašju …

Mačar: Predmet „Orašje“ ima elemente udruženog zločinačkog …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: