Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Dan sećanja na Jadovno 1941-2019. biće obeležen u subotu 15. juna ove godine na Velebitu, Smiljanu i u Medku. Uskoro sledi više informacija.

Prikazan film „Dušu nisu ubili“

Datum objave: petak, jun 8, 2018
Veličina slova: A- A+

U Gradskom pozorištu u Foči večeras su predstavljeni film i knjiga „Dušu nisu ubili“ novinarke Mire Lolić Močević, kao i istorijska monografija „Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku“ istoričara Drage Mastilovića.

U Gradskom pozorištu u Foči večeras su predstavljeni film i knjiga "Dušu nisu ubili" novinarke Mire Lolić Močević, kao i istorijska monografija "Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku" istoričara Drage Mastilovića.
Foča – predstavljeni film i knjiga „Dušu nisu ubili“ Foto: SRNA

Film i dvije knjige govore o masovnim stradanjima Srba u dva svjetska rata, kao i o srpskim žrtvama u građanskom ratu u BiH od 1992. do 1995. godine.

Močevićeva je rekla da narod u BiH nema pravo na zaborav.

„Srpski narod u BiH je iz 20. vijeka izašao sa demografskim manjkom od 15 odsto. Zajednička osobina 59 svjedoka u knjizi `Dušu nisu ubili` je da su njihove porodice stradavale u sva tri rata“, rekla je Močevićeva.

Ona je dodala da knjige i film govore o ubijanjima civila, a ne vojnika, te da je osnovna želja svih sagovornika da se takvo stradanje nikada i nikome ne dogodi.

Promociju su zajedno organizovali Centar za kulturu i informisanje Foča i Udruženje „Srpsko-ruski most“.

„Ovaj film je bacio svjetlo na mnoge događaje koji su zapostavljani i zaboravljani. Svakako da se na ovome naša saradnja sa Srpsko-ruskim mostom neće završiti“, rekao je direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović.

- U Gradskom pozorištu u Foči večeras su predstavljeni film i knjiga "Dušu nisu ubili" novinarke Mire Lolić Močević, kao i istorijska monografija "Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku" istoričara Drage Mastilovića.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dušu nisu ubili – jedan narod – jedan vijek – tri stradanja …

RTRS počeo snimanje dokumentarnog filma o stradanju Srba

Rogatica: Održana promocija dokumentarnog filma i knjige …

Predstavljen projekat o srpskom stradanju u BiH u 20. vijeku …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top