Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dušu nisu ubili – jedan narod – jedan vijek – tri stradanja – da ne zaboravimo

Na 62.Međunarodnom Sajmu knjige u Beogradu 24.10.2017.godine u 14,00 časova u sali Ivo Andrić(Hala 2 prizemlje)  u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu biće održana promocija projekta”Dušu nisu ubili” Udruženja Srpsko-ruski Most iz Banjaluke.

Projekat se sastoji od  istoimenog dokumentarnog filma (trajanja 82 minute) i knjige svjedočenja “Dušu nisu ubili” autora Mire Lolić Močević ( novinara RTRS i publiciste) i istoriografske monografije “Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20.vijeku ” autora docenta dr Drage Mastilovića ( dekana Filozofskog  fakulteta u Istočnom Sarajevu).

Po prvi put na jednom mjestu o stradanju srpskih civila  u Bosni i Hercegovini u svim  ratovima u 20.vijeku govore očevidci, stradalnici, potomci i istoriografska građa.Ekipa dokumenatrnog  filma sa istoričarom Dragom Mastilovićem, prolazi Bosnom i hercegovinom i prenosi istorijske podatke ,snima prostore najmasovnijih stradanja,bilježeći u kakvom su stanju spomen prostori ,a onom što se na ti prostorima dešavalo svjedočile su žrtve iz zadnja dva rata i potomci stradalih iz Velikog rata.

Tražen je odgovor napitanja : Kome je smetao srpski pravoslavni narod u BiH koji tamo živi najmanje od 9. vijeka (tj prvog pisanog izvora) , kada ,za koga je i gdje osnovan prvi konecentarcioni logor u Evropi, koliko je Srba ušlo u 20. vijek u BiH  a koliko izašlo, ko je i na koji način prekršio sve međunarodne konvencije o zaštiti civila,zašto je stradala Srpska pravoslavna crkva u BiH,na koje načine su stradavali srpski civili,zašto su Sarajevo i srebrenica simboli srpskog nestajanja i zašto nema pravde u Bosni i Hercegovini…

 

Vezane vijesti:

RTRS počeo snimanje dokumentarnog filma o stradanju Srba …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: