Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljen projekat o srpskom stradanju u BiH u 20. vijeku

U Banjaluci je danas predstavljen projekat Udruženja „Srpsko-ruski most“ – „Dušu nisu ubili“, koji se bavi stradanjem srpskog civilnog stanovništva u BiH u 20. vijeku.

U Banjaluci je danas predstavljen projekat udruženja „Srpsko-ruski most“ - Dušu nisu ubili, koji se u funkciji njegovanja kulture pamćenja bavi stradanjem srpskog civilnog stanovništva u BiH u 20. vijeku.
Banjaluka – promocija projekta: „Dušu nisu ubili“ Foto: SRNA

Projekat se sastoji od dvije knjige – „Zatiranja Srba u BiH u 20. vijeku“, autora profesora Drage Mastilovića i „Dušu nisu ubili“ Mire Lolić Močević, koja je i autor istoimenog dokumentarnog filma.

U ovim djelima su svjedočenja 59 svjedoka, šest naučnih radnika i istoriografski dokumenti o srpskom narodu i njegova tri stradanja u dva svjetska rata i posljednjem odbrambeno-otadžbinskom.

„Raditi na ovom projektu je bilo teško zbog činjenice da je trebalo poslušati jako potresna svjedočenja ljudi o onome što su proživjeli. Svijet, ali i dio srpske javnosti, o tim patnjama, nažalost vrlo malo zna, jer se dugo ćutalo o stradanjima iz Prvog i Drugog svjetskog rata“, rekla je Mira Lolić Močević novinarima.

Ona je istakla da je davno rečeno da je zaboravljeno zlo izvorište novog zla.

„Nama se to desilo 1992. godine. Jedan od mojih sagovornika je na pitanje – da li postoji ijedan evropski narod koji je stradao tri puta u 20. vijeku, odgovorio da ne postoji. Jermeni su stradali u Prvom, Jevreji u Drugom svjetskog ratu, ali niko kao Srbi u BiH nije stradao tri puta“, rekla je Močevićeva.

Ona je istakla da je ovo je priča o stradanju srpskih civila, žena djece i staraca, koji su ubijani na kućnom pragu i odvođeni u logore.

„Ovo treba zapamtiti ne u smislu da bi se neko bilo kome nekada svetio, već da se ne zaboravi. Ako zaboravimo žrtve, mi ih drugi put ubijamo, a prema podacima srpskih istoričara oko milion srpskih civila Srba u BiH je stradalo. To je strašan podatak koji se ne smije zaboraviti i treba ući u udžbenike“, rekla je Močevićeva i poručila da pravde mora biti za sve u BiH.

Profesor Draga Mastilović je rekao da je ovo jedan od najznačajnijih nacionalnih projekata kada je riječ o Srbima u BiH.

„Ovo je prvi pokušaj da se naučno sintetizuje stradanje Srba u BiH i da se pokaže kako je taj narod satiran kroz cijeli 20. vijek, da bi na njegovom kraju bio proglašen genicidnim, iako se broj Srba značajno smanjio na ovim prostorima“, rekao je Mastilović novinarima.

On je dodao da slijedi druga faza projekta – prevođenje filma i knjiga na četiri strana jezika, kako bi se s time upoznala evropska i svjetska javnost.

„Moći će da uvide kako su Srbi od relativno većinskog stanovništva u BiH do 1971. godine, došli do toga da ih na kraju 20. vijeka štiti jedino Republika Srpska kao institucionalni oblik bez koga bi u narednim decenijama bili statistička greška, kao Srbi u Hrvatskoj“, rekao je Mastilović.

On je poručio da bi budućnost Srba na ovoj strani Drine mogla da postane neizvjesna ako se u ovaj projekat ne uključe sve srpske institucije.

Na promociji projekta Mire Lolić Močević i Drage Mastilovića su, u prepunom Narodnom pozorištu Republike Srpske, govorili i recenzenti i profesori Miloš Ković, Goran Latinović i književnik Mihajlo Orlović.

Projekat su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Promocija projekta „Dušu nisu ubili“ na Sajmu knjiga u Beogradu

RTRS počeo snimanje dokumentarnog filma o stradanju Srba …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: