Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zurof: Stepinac ne može biti ni svetac ni heroj

Datum objave: petak, 10 februara, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Alojzije Stepinac, čovek koji je podržavao ustaški režim, ne može biti ni svetac ni heroj, izjavio je Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental” povodom otkrivanja spomen biste ovom biskupu Katoličke crkve u Osijeku.

Efraim Zurof (Foto D. Ćirkov)
Efraim Zurof (Foto D. Ćirkov)

„Pre svega, Stepinac ne može biti svetac. Osoba koja je podržavala ustaše, pozdravila ustaški režim, koja je bila sveštenik Anti Paveliću, lideru ustaškog režima i masovnom ubici, ne zaslužuje počasti. Očigledno je da je njegov slučaj komplikovaniji zbog nekih dobrih stvari koje je činio posle rata. Međutim, svako ko je podržavao ustaše ne može biti heroj i ne zaslužuje spomenik”, kaže Zurof za beogradsku redakciju ruske agencije Sputnjik, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, problem širom Istočne Evrope je da su ljudi koji su se borili protiv komunizma i koji su bili simbol te borbe, u teoriji, postali heroji tih država.

„Međutim, po mom mišljenju, oni koji su podržavali režime koji su počinili masovna ubistva, diskvalifikovali su sebe kao nacionalne heroje”, naglasio je Zurof koji je dobio nadimak „poslednji lovac na naciste”.

Zurof počastvovan ordenom predsednika Srbije

Efraim Zurof, direktor jerusalimskog Centra Simon Vizental, kome će predsednik Srbije uručiti odlikovanje povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara, kaže da je počastvovan tim činom.

„Ne radim ovo što radim da bih dobijao priznanja i odlikovanja, večh zato što mislim da je važno da se sačuva uspomena na stradale, tačno sečhanje na Holokaust i da masovne ubice poput Pavelića i Dinka Šakičha, komandanta Jasenovca ne budu heroji. A ako dobijem neko priznanje, to je lepo”, rekao je Zurof za beogradsku redakciju ruske agencije Sputnjik.

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

U Osijeku otkriven spomenik Alojziju Stepincu (VIDEO)

Još malo o razgovorima o nadbiskupu Alojziju Stepincu

SPC spremila dokaze da je Stepinac podržavao genocid

Komisije o Stepincu u Novom Sadu 13. i 14. februara
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top