fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Komisije o Stepincu u Novom Sadu 13. i 14. februara

Treći sastanak katoličko-pravoslavne mešovite komisije, koja razmatra život i delo Alojzija Stepinca pre, tokom i nakon Drugog svetskog rata, trebalo bi da bude održana 13. i 14. februara u Novom Sadu, a kako je ranije najavljeno, ona će se baviti odnosom kardinala Stepinca prema NDH.

Stepinac na suđenju 1946.
Alojzije Stepinac (arhivska fotografija)

Nikola Knežević iz novosadskog Centra za istraživanje religije, politike i društva, rekao je u izjavi za Tanjug da će treća i četvrta runda biti najteže za pregovore, jer se mišljenja i pogledi prema prošlosti ovde najviše razilaze.

Prema njegovim rečima, četvrta runda trebalo bi da razmatra odnos Stepinca prema SPC.

Ocenjujući da će peta runda možda biti i najmanje opterećena istorijskim tumačenjima, jer će se baviti odnosom FNRJ prema Stepincu, Knežević smatra da će se obe strane usaglasiti da je proces protiv Stepinca bio montiran.

„Mislim da je iznad svega bitno da se u momentu kada su odnosi na Zapadnom Balkanu složeni, razgovara o jednoj temi koja već punih šest decenija opterećuje kako odnose dve crkve, tako i dva bratska i bliska naroda“, rekao je Knežević.

Kako kaže, nažalost, pitanje Stepinca samo je jedno u nizu koje bi trebalo da bude predmet razgovora mešovite komisije.

„Pitanja tumačenja minulih sukoba u bivšoj Jugoslaviji trebalo bi takođe ozbiljno razmotriti, jer i tu postoje rekao bih i dijametralno različiti stavovi“, rekao je Knežević.

Inače, ovo će biti treći sastanak po redu. Prvi je održan u Vatikanu, a drugi u Zagrebu prošle jeseni.

„Koliko mi je poznato, dogovoreno je da se sa zaključcima ne izlazi u javnost, dok se ne završi rad komisije. Nažalost, malo informacija dolazi do javnosti i možemo samo da spekulišemo“, zaključio je Knežević.

Inače, od komisije, koja je formirana na inicijativu pape Franje, očekuje se da radi prema istorijskoj metodologiji, na osnovu dostupne dokumentacije i njene povezanosti sa delovanjem kardinala Stepinca u pomenutom periodu.

Predviđeno je da zajednička komisija sastavljena od hrvatskih i srpskih stručnjaka radi ponovnog i zajedničkog sagledavanja Stepinčevog života u vremenu pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata ima niz zasedanja, a njen rad bi trebalo da bude završen u roku od 12 meseci.

Komisija je ustanovljena na inicijativu pape Franje, nakon nekoliko susreta i konsultacija između predstavnika Svete Stolice, Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, radi potrebe razjašnjenja nekih pitanja iz istorije, a u vezi sa delovanjem kardinala Stepinca.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Komisija o Stepincu radiće godinu dana | Jadovno 1941.

Drugi sastanak mešovite komisije o Stepincu | Jadovno 1941.

Poništena presuda Stepincu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: