fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SPC spremila dokaze da je Stepinac podržavao genocid

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ će na sjednici srpsko-hrvatske crkvene Mješovite komisije 13. i 14. februara u Novom Sadu predstaviti dokaze da je katolički nadbiskup Alojzije Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ i njenoj genocidnoj politici.

Alojzije Stepinac sa ustašama
Alojzije Stepinac sa ustašama

Treća sjednica Mješovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije biće posvećena pitanjima da li je Stepinac podržavao politiku NDH i kakav je bio njegov odnos prema srpskom narodu, pišu „Večernje novosti“.

Članovi komisije, koja je formirana na inicijativu pape Franje, zasjedaće u novosadskom Vladičanskom dvoru Bačke eparhije, kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvijetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svjetskog rata.

Delegacija SPC je, kako je rekao sagovornik iz vrha SPC, pripremila niz dokaza koje će predočiti suprotnoj strani, a koji pokazuju da je Stepinac bio potpuno obaviješten o sistematskom progonu, masovnim ubistvima i pokrštavanju i da nije učinio gotovo ništa da to spriječi.

O tome, prema riječima sagovornika, jasno govore fotografije, arhivska građa, kao i zaključci domaćih i stranih istoričara i istraživača Holokausta.

„Naš tim je spreman da rimokatoličkoj delegaciji prezentuje istorijske činjenice koje nedvosmisleno govore da se genocid nad srpskim narodom u NDH odvijao uz Stepinčevo aktivno učešće“, rekao je ovaj izvor.

List dodaje da je i hrvatska delegacija obezbijedila „debelu“ arhivsku građu kojom će braniti uvriježeni stav hrvatske javnosti da je kontroverzni kardinal Stepinac uložio maksimum snage da spriječi zločine nad Srbima.

Ranije je Vatikan, pod čijim pokroviteljstvom se odvija ovaj dijalog, obećao da će otvoriti i svoje arhive koji čuvaju prepisku Stepinca i tadašnjeg pape Pija Dvanaestog, kao i vatikanskog državnog sekretara Tiserana.

Zaključci rada Mješovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Komisije o Stepincu u Novom Sadu 13. i 14. februara

Komisija o Stepincu radiće godinu dana | Jadovno 1941.

Drugi sastanak mešovite komisije o Stepincu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: