fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zbornik radova „Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske“

Krajem januara 2018. godine izašao je iz štampe zbornik radova „Pravni poredak nezavisne Države Hrvatske“ (ur. Boris Begović, Zoran Mirković) koji su prezentovani 30. marta 2017. godine na konferenciji na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 
Naslovna strana zbornika
Naslovna strana zbornika

Argumenti izneti u izlaganjima i veoma živoj raspravi na konferenciji u velikoj meri su potvrdili osnovnu hipotezu da je Nezavisna Država Hrvatska ipak bila država.

U radu konferencije su učestvovali i predsednik SANU Vladimir Kostić, članovi SANU Danilo Basta i Ljubodrag Dimić, vodeći domaći istoričari, kao i veliki broj nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu.

Izvod iz predgovora Zbornika:

“Istorija Nezavisne Države Hrvatske (NDH), pa time i pravna istorija te tvorevine, sagledavala se na srpskim prostorima, bar u najvećoj meri, u okvirima različitih političkih poduhvata koji su bili sprovođeni sa manje ili više uspeha od vremena nestanka te tvorevine. Takvo sagledavanje je neminovno bilo pristrasno i opterećeno političkim zahtevima tih poduhvata. Smatrali smo, stoga, da je došlo vreme da se objektivno, nepristrasno i bez emocija sagleda pravna istorija NDH, izolovano od mogućih uticaja političkih ideja, ideologija i na njima zasnovanih poduhvata. Usmerenje upravo na pravnu istoriju bilo je uslovljeno upadljivim nedostatkom istraživanja te vrste. Dok je objavljeno dosta radova na temu opšte, političke ili vojne istorije NDH, čak i istorije ideja koje su oblikovale tu tvorevinu, gotovo da uopšte nema radova iz njene pravne istorije. Imajući sve to u vidu, sa ciljem da se popuni tako velika praznina i da se spozna pravna anatomija NDH, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je, 30. marta 2017. godine, konferencija „Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske“. Zbornik koji vam je u rukama čine finalne verzije radova izloženih na toj konferenciji.“

Zbornik možete preuzeti ovde:

2018 Pravni poredak NDH

2018 Pravni poredak NDH

Izvor:  Univerzitet u Beogradu – Pravni fakultet

Vezane vijesti:

Da li je NDH bila država? – VIDEO – RTS

U Beogradu održana konferencija „Pravni poredak Nezavisne …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: