fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Зборник радова „Правни поредак Независне Државе Хрватске“

Крајем јануара 2018. године изашао је из штампе зборник радова „Правни поредак независне Државе Хрватске“ (ур. Борис Беговић, Зоран Мирковић) који су презентовани 30. марта 2017. године на конференцији на Правном факултету Универзитета у Београду. 
Насловна страна зборника
Насловна страна зборника

Аргументи изнети у излагањима и веома живој расправи на конференцији у великој мери су потврдили основну хипотезу да је Независна Држава Хрватска ипак била држава.

У раду конференције су учествовали и председник САНУ Владимир Костић, чланови САНУ Данило Баста и Љубодраг Димић, водећи домаћи историчари, као и велики број наставника и сарадника Правног факултета универзитета у Београду.

Извод из предговора Зборника:

“Историја Независне Државе Хрватске (НДХ), па тиме и правна историја те творевине, сагледавала се на српским просторима, бар у највећој мери, у оквирима различитих политичких подухвата који су били спровођени са мање или више успеха од времена нестанка те творевине. Такво сагледавање је неминовно било пристрасно и оптерећено политичким захтевима тих подухвата. Сматрали смо, стога, да је дошло време да се објективно, непристрасно и без емоција сагледа правна историја НДХ, изоловано од могућих утицаја политичких идеја, идеологија и на њима заснованих подухвата. Усмерење управо на правну историју било је условљено упадљивим недостатком истраживања те врсте. Док је објављено доста радова на тему опште, политичке или војне историје НДХ, чак и историје идеја које су обликовале ту творевину, готово да уопште нема радова из њене правне историје. Имајући све то у виду, са циљем да се попуни тако велика празнина и да се спозна правна анатомија НДХ, на Правном факултету Универзитета у Београду одржана је, 30. марта 2017. године, конференција „Правни поредак Независне Државе Хрватске“. Зборник који вам је у рукама чине финалне верзије радова изложених на тој конференцији.“

Зборник можете преузети овде:

2018 Правни поредак НДХ

2018 Pravni poredak NDH

Извор:  Универзитет у Београду – Правни факултет

Везане вијести:

Да ли је НДХ била држава? – ВИДЕО – РТС

У Београду одржана конференција „Правни поредак Независне …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: