Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Заседао међувладин одбор Србије и Хрватске за заштиту мањина

Датум објаве: четвртак, 14 марта, 2019
Величина слова: A- A+

У уторак (12. март) је у Загребу одржан први, а у среду (13. март) у Пакрацу други део седнице Међувладиног мешовитог одбора за решавање проблема српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији.

Више од 30 представника министарстава и других институција из Србије и Хрватске као и представника хрватске мањине из Србије и српске у Хрватској присуствовало је овим састанцима.

Хрватско изасланство предводио је државни секретар Средишње државне канцеларије за Хрвате изван Републике Хрватске и копредседавајући хрватског дела ММО-а Звонко Милас, а српско државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе и копредседавајући српског дела ММО-а Иван Бошњак.

У делегацији РХ интересе српске заједнице заступају саборски заступник СДСС-а Борис Милошевић и председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

Први дан састанка највећим делом је протекао у анализи препорука и закључака за обе стране који су усвојени на прошлом заседању које је одржано прошле године 30.01. у Београду и 31.01.2018. у Бачком Моноштору.

Заједно са градоначелницом града Пакраца Анамаријом Блажевић, заменик градоначелнице испред српске заједнице Никола Ивановић, одржао је другог дана састанка поздравни говор упознавши присутне са стањем у Пакрацу.

Када је реч о проблемима српске заједнице у Републици Хрватској, ММО је поздравио што је хрватска страна донела Оперативне програме за националне мањине за период од 2017.- 2020. године, а за које се изборио клуб заступника СДСС-а у Сабору Републике Хрватске, али су представници Срба у хрватској делегацији уз похвалу доношења овог стратешког документа, исказали своје незадовољство интензитетом и динамиком реализације постављених циљева из Оперативног програма који се односе на српску заједницу. Указали су да је дошло до одређених мањих помака у имплементацији у самој пракси, али да се највећи број програма још није почео проводити.

Затражили су убрзавање реализације свих програмских активности које је Влада Републике Хрватске, у договору са заступницима мањина у Сабору, унела у овај документ.

Још једном се у препорукама за обе стране нашао предлог да се појачају напори у предузимању још делотворнијих мера за запошљавање припадника мањина у телима државне управе, правосуђу и унутрашњим пословима те се тражи да тела државне управе предузму одговарајуће мере и обезбеде неопходне услове за запошљавање припадника обе националне мањине како би се постигла њихова одговарајућа заступљеност.

ММО је предложио да обе стране предузму конкретне мере и осигурају услове за доследну примену позитивних законских прописа на подручју службене употребе језика и писма српске националне мањине у Републици Хрватској, односно хрватске националне мањине у Републици Србији.

Заједнички је подржано успостављање железничког, речног, друмског и ваздушног путничког саобраћаја између праваца у Републици Србији и Републици Хрватској који су од значаја за обе мањине.

ММО је предложио доследну примену законских одредби које санкционишу говор мржње као и разматрање могућности побољшања постојећих и доношења нових прописа који санкционишу говор мржње или дискриминаторни говор у медијима и на друштвеним мрежама. Подржано је активније учествовање мањинских заједница из обе државе у Интерег програму прекограничне сарадње Хрватска – Србија са циљем успостављања партнерстава и формулисања заједничких пројеката који ће допринети јачању положаја мањина у пограничним подручјима.

Наглашена је потреба да се започну активности у вези са осигуравањем услова за образовање одгајатеља и наставника и то у Републици Србији на хрватском језику, а у Републици Хрватској на српском језику. ММО је препоручио хрватској страни да, према исказаним потребама, отвори лекторат за српски језик на Универзитету у Осијеку те је поздрављено отварање лектората хрватског језика на Универзитету у Новом Саду.

Према речима начелника сектора за мањинско образовање при Министарству науке и образовања Републике Хрватске и члана хрватског дела комисије Нандора Чапе, у изради је правилник којим ће сваки учитељ и професор који се пријави на конкурс за рад у школи која наставу изводи на српском језику и ћириличном писму морати приложити сведочанство средње школе коју је завршио, а из које ће бити видљиво да је похађао и положио предмет српски језик. Препорука је и да се приликом рационализације мреже школа доследно штите мањинска права, пре свега право образовања на матерњем језику као и да се оделења са мањим бројем ученика од прописаног не могу укидати уколико се настава изводи на језику националне мањине.

ММО је предложио хрватској страни да настави са радом на изради пописа покретне, непокретне и нематеријалне културне баштине, укључујући и сакралне објекте од значаја за српску мањину.

Још једном је препоручено хрватској страни да изврши статусне промене (пренос оснивачких права на општине и пререгистрацију) школа у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму. Предложено ја да хрватска страна настави финансирање, израду и набаву дидактичке опреме за предшколске установе на српском језику, да се одобри курикулум за А и Ц модел за српски језик као и доношење програма за додатке предметног курикулума из национале групе предмета. ММО је позвао хрватску страну да размотри израду правилника о именовању и надлежностима водитеља наставе у мешовитим школама са наставом по моделу А и да се према одредбама истог именују водитељи наставе у мешовитим школама у којима је директор из реда већинског народа те да размотри могућност запошљавања два саветника-надзорника за наставу на српском језику.

Предложено је и да хрватска страна размотри могућности обнове и доградње школских објеката у којима се настава изводи на српском језику и ћириличном писму. ММО је позвао хрватску страну да се донесе препорука на нивоу Министарства образовања којом би се обезбедило снажније укључивање тема холокауста као и посете спомен подручју Јасеновац у наставне планове.

Поново је препоручено оснивање редакције на српском језику на ХРТ-у у сарадњи са представницима српске националне мањине. На крају, представници српске заједнице у хрватској страни ММО-а Борис Милошевић и Срђан Јеремић инсистирали су да у закључке и препоруке уђу и институционално решавање статуса изборних институција Срба у Хрватској – ЗВО-а и СНВ-а, јачање значаја и улоге мањинских већа те изналажење могућности за њихово финансирање на начин да несметано могу обављати задатке за које су основани.

Други радни дан завршен је посетом обе делегације Саборном храму у Пакрацу као и Владичанском двору и богатој библиотеци коју поседује СПЦ, односно Епархија Пакрачко-славонска. Чланове ММО-а је кроз храм, Владичански двор и његову библиотеку провео и детаљније упознао Епископ Пакрачко-славонски г. Јован.

Следећи састанак ММО-а заказан је за почетак следеће године.

Извор: SRBI.HR

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top