fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zagreb: Zahtjev za reviziju postupka protiv Filipa Lukasa

Županijski sud u Zagrebu, koji je nadležan za presude iz vremena komunizma, odlučivaće o reviziji postupka protiv Filipa Lukasa, dugogodišnjeg predsjednika Matice hrvatske, koji se smatra apologetom ustaške države, a koji je prije 72 godine u odsustvu osuđen na smrt strijeljanjem.

Zagreb Foto: RTRS
Zagreb  Foto: RTRS

Rehabilitaciju je zatražilo zagrebačko udruženje „U ime obitelji“ na inicijativu vinkovačkog ogranka Matice hrvatske.

Zagrebački „Jutarnji list“ piše da se, kakva god bila presuda, nakon dugotrajnog zaborava opet otvara priča o jednoj od najistaknutijih osoba Hrvatske između dva rata, koja je prešla put od zagovornika južnoslovenskog ujedinjenja, do pisca panegirika Anti Paveliću.

List piše da je ovo druga inicijativa za rehabilitaciju osoba koje su jugoslovenske vlasti osudile zbog saradnje sa rukovodstvom Nezavisne Države Hrvatske.

U junu 2016, Županijski sud u Zagrebu je u cijelosti poništio presudu kardinalu Alojziju Stepincu iz 1946. po kojoj je proglašen krivim da je sarađivao sa italijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno pokatoličavanje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu po završetku rata.

Lukas je bio predsjednik Matice hrvatske od 1928. do 1945. godine, i to je najduže vođenje ove institucije. Između 1920. i 1945. godine bio je profesor ekonomske geografije na Ekonomsko-komercijalnoj visokoj školi u Zagrebu, koja je današnji Ekonomski fakultet.

Podržavao je NDH i Pavelića, pa je pretpostavio da nove jugoslovenske vlasti neće pokazati empatiju za njegovo djelovanje, te je početkom maja 1945. pobjegao pred partizanskim snagama.

Boravio je u predgrađu Klagenfurta, u Austriji, a zatim u Rimu gdje je umro 26. februara 1958. godine u 87. godini.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: