fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zagreb da procesuira odgovorne za „Bljesak“ i riješi pitanje nestalih

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije traži od nadležnih organa u Hrvatskoj da procesuiraju odgovorne za hrvatsku akciju „Bljesak“ u kojoj je prije 24 godine ubijeno 283 Srba, a njih 15.000 protjerano sa područja zapadne Slavonije.

"Bljesak" Foto: SRNA
„Bljesak“ Foto: SRNA

Iz Koordinacije traže da nadležni organi konačno privedu pravdi naredbodavce, organizatore i izvršioce ratnih zločina nad nevinim srpskim civilima.

„Umjesto što više od dvadeset godina hrvatski državni vrh svake godine slavi akciju `Bljesak`, bilo bi civilizovano, humano i ljudski da zvaničnici Hrvatske osude zločine koji su počinjeni u navedenoj akciji, upute javno izvinjenje porodicama žrtava i izvršioce privedu pravdi“, ističu iz Koordinacije.

U saopštenju Koordinacija srpskih udruženja poručuje da bez toga i bez jasnog suočavanja sa prošlošću neće biti moguće uspostaviti normalne odnose hrvatskog i srpskog naroda, što je prijeko potrebno i jednima i drugima.

„Ideologija i duh ustaškog pozdrava `Za dom spremni` još su živi u Hrvatskoj. Ta ideologija je ubila mnoge civile u akciji `Bljesak`, među kojima su 22 srpska civila u selu Medari, od kojih je jedanaest žena i troje djece – od sedam, osam i 11 godina“, navodi se u saopštenju.

Ukazano je da u Hrvatskoj, prema evidenciji tog udruženja, više od 1.800 lica srpske nacionalnosti ima status nestalih, a da Zagreb do danas odbija da ekshumira poznata grobna mjesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci srpskih žrtava.

„Svaka civilizovana i demokratska država, odavno bi već omogućila porodicama da barem dostojno sahrane svoje mrtve. Istrajavanje u tome da se mrtvi Srbi ne ekshumiraju, neće umanjiti zločine, niti dovesti do toga da se oni zaborave, kao što ni proslavljanje akcije `Bljesak` i slavljenje zločinaca neće dovesti do aboliranja zločina i preko potrebnog pomirenja“, ističu iz Koodinacije srpskih udruženja.

Hrvatske vojne i policijske snage su 1. i 2. maja 1995. godine izvršile agresiju na zapadnu Slavoniju, koja je tada bila zona pod zaštitom UN – takozvani sektor „Zapad“ i bila je u sastavu Republike Srpske Krajine.

Područje na kome je u to vrijeme živjelo oko 15.000 Srba, od kojih su 4.000 bili vojnici, napalo je, prema hrvatskim podacima, oko 16.000 pripadnika hrvatske vojske i policije, a prethodno su obavijestili pripadnike UN, koji su pobjegli prije akcije. Srpsko stanovništvo zatečeno je na spavanju.

Srbi zapadne Slavonije tada su krenuli u egzodus spasavajući živote, a na putu prema „mostu spasa“ preko rijeke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbjeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Još niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: