fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Još niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji

Predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krsta Žarković rekao je da 24 godine od egzodusa niko nije odgovarao za zločine nad Srbima zapadne Slavonije kojih je tada ubijeno ili se vodi kao nestalo 283, iako je to područje bilo pod zaštitom Unprofora.

"Bljesak" - kolone izbjeglica iz Zapadne Slavonije Foto: RTRS
„Bljesak“ – kolone izbjeglica iz Zapadne Slavonije Foto: RTRS

„Na području zapadne Slavonije počinjen je dvostruki genociod nad Srbima, i to od 1941. do 1945. godine, te od 1991. do 1995. godine, posebno na području Pakračke Poljane i Marinom Selu gdje su hrvatske paravojne formacije Tomislava Merčepa zvjerski pobile srpske civile izvan prostora borbenih dejstava“, rekao je Žarković Srni.

Istakavši da je Hrvatska unaprijed pripremila agresiju na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu i zapadnu Slavoniju koja je bila pod zaštitom Unprofora, Žarković je naglasio da je samo biran pogodan trenutak za napad jer su znali da snage UN neće štititi Srbe, a da je teško naoružanje tadašnjeg 18. korpusa Srpske vojske Krajine bilo u magacinima zaključano pod nadzorom UN.

Žarković je rekao da Udruženje protjeranih Srba iz zapadne Slavonije, uz pomoć grada Gradiška, trenutno radi na izradi projekta spomen-područja trajnog obilježavanja stradanja Srba koje bi se nalazilo blizu mosta na rijeci Savi.

Govoreći o položaju srpskog naroda koji je ostao da živi u zapadnoj Slavoniji i ostalim dijelovima Hrvatske, Žarković je naveo da su Srbi i dalje bez zaposlenja i osnovnih ljudskih prava i da im je život sve teži.

„U nešto boljem socijalnom položaju su jedino oni koji imaju mogućnost da žive od poljoprivrede. Života za Srbe u zapadnoj Slavoniji, nažalost, nema, kao ni većeg povratka“, istakao je Žarković.

On je napomenuo da u Republici Srpskoj još nije zakonski riješen status srpskih boraca iz zapadne Slavonije i nekadašnje Republike Srpske Krajine, iako je oko 40 odsto njih učestvovalo u oružanim dejstvima Republike Srpske.

„Tražimo da budemo potpuno izjednačeni sa borcima Vojske Republike Srpske“, zaključio je Žarković.

On je najavio da će sutra u Gradišci biti obilježene 24 godine od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije 1995. godine u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, grada Gradiška i Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije.

Žarković je rekao da je parastos zakazan za 10.30 časova u Crkvi Presvete Bogorodice u Gradišci, nakon čega je predviđeno polaganje vijenaca kod spomen-ploče protjeranim Srbima iz zapadne Slavonije, obraćanje zvaničnika, kao i tradicionalno spuštanje vijenaca i cvijeća sa mosta u rijeku Savu.

U zločinačkoj akciji hrvatskih oružanih snaga „Bljesak“ na zapadnu Slavoniju, koja je bila pod zaštitom UN, ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih je 55 žena i 11 djece, a srpski narod je protjeran iz tog dijela Hrvatske.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

srijedu parastos povodom 24 godine od stradanja Srba u …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: