fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zafranović: „Bez oprosta za zločine ostaje prostor za mržnju“

Lordan Zafranović © Tanjug/ TANJA VALIC
Lordan Zafranović © Tanjug/ TANJA VALIC

Dok neko ne klekne u Jasenovcu i ne zatraži oprost za zločine kao što je to učinio Vili Brant u Aušvicu verujem da će ostati prostor za nove mržnje i ratove u regionu, kazao je Tanjugu reditelj Lordan Zafranović.

Jedan od najznačajnijih filmskih autora jugoslovenske kinematografije gost je Beograda gde prisustvuje dvodnevnoj konferenciji posvećenoj velikanu filmske kritike Ranku Munitiću u organizaciji Filmskog centra Srbije.

Zafranović ističe da je malo razočaran okolnostima koje koče snimanje njegovog „Djeca Kozare“.

„Do sada smo dva puta aplicirali na konkurs Filmskog centra Srbije i oba puta je naš film odbijen. Nismo dobili sredstva ali sam siguran da ćemo u narednom periodu nabaviti novac i početi snimanje ostvarenja „Djeca Kozare“. Verujem da će i Srbija naći način da nam pomogne, jer je reč o zločinima nad srpskom decom“.

On je siguran da bi njegov novi film imao veliki uspeh u inostranstvu.

„Taj film nam je itekako potreban danas. Migracije ljudi u celom svetu izazvane su užasnim ratovima, a stradanje dece Kozare u ustaškoj NDH je jedan od najmračnijih zločina u istoriji Evrope u kojoj danas živimo“, kazao je Zafranović.

Slavni reditelj će sutra biti gost beogradskog CZKD povodom obeležavanja 40 godina od snimanja njegovog filma filma „Okupacija u 26 slika“.

Osim njega u razgovoru sa publikom posle projekcije filma učestvovaće Tanja Bošković, Dušica Zzegarac, Ivan Klemenc, Frano Lasić, Borka Pavićević, Filip David i Srđan Vučinić.

Zafranović napominje da je film „Okupacija u 26 slika“ u zreloj kinematografiji koja se borila sa različitim nivoima cenzure.

„Svakim filmom osvajali smo mali deo slobode u Jugoslaviji. Ipak nekoliko godina pre raspada jugoslovenska umetnička scena je dostigla vrhunac. Muzika, slikarstvo, književnost, film bili su plod epoha koja je stvorila okolnosti za izuzetna umetnička dela. Tako je nastala i moja „Okupacija u 26 slika“ kazao je Zafranović.

Za sebe kaže da pripada grupi umetnika koja se zabrinula sedamedesetih godina prošlog veka da bi se zlo agresivnog nacionalizma moglo ponoviti u Jugoslaviji.

„Zato sam umetničkim krikom kakav je film „Okupacija u 26 slika“ želeo da ukažem na tu opsanost. Sećama se svog zaročaranja vestima koje stižu iz Jugoslavije kada sam u Parizu završavao film „Testament“ o suđenju Andriji Artukoviću minsitru u vladi NDH koji je potpisao rasni zakon kojim je bila otvorena paleta zločina nad nedužnim ljudima od strane ustaškog režima“, kazao je Zafranović.

Prema njegovim rečima, „Okupacija u 26 slika“ je izuzetno aktuealn film i u današnje vreme.

„U Hrvatskoj se sete teme mog filma samo kada je obeležavanje neke godišnjice u Jasenovcu nače je sve pokriveno diplomatskim floskulama. Dok neko ne klekne u Jasenovcu i ne zatraži oprost za zločine kao što je to učinio Vili Brant u Aušvicu verujem da će ostati prostor za nove mržnje i ratove u regionu“, zaključio je Zafranović.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Lordan Zafranović za „Novosti“: Kapitalizam nas pojeo, nismo …

Lordan Zafranović: Čudi me da „Testament“ ne zanima Srbiju …

Zafranović: Film „Testament“ o NDH koga se Hrvatska plaši …

Lordan Zafranović: Pravio sam filmove za hrvatski narod i …

EKSKLUZIVNO Lordan Zafranović: U Hrvatskoj je …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: