Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Вучић: Српска суза нема родитеља; Дачић: Има ли краја безобразлуку?; Мајке Сребренице: Ово је Божја правда

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, на вест о ослобађајућој пресуди Насеру Орићу, да ће Србија морати сама да се бори за правду, али и позвао на уздржавање од тешких речи

Фото Танјуг/ФЕНА
Фото Танјуг/ФЕНА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, на вест о ослобађајућој пресуди Насеру Орићу, да ће Србија морати сама да се бори за правду, али и позвао на уздржавање од тешких речи.

“Животи Срба нису очигледно нису вредни као животи других. Српска суза нема родитеља, рекао је Вучић на прес конференцији и додао да ће Министарство правде реаговати на ослобађајућу пресуду Орићу, а да је на њему као председнику државе да не изговара најстрашније могуће речи.

Разговарао је, каже, са премијерком Аном Брнабић и министарком правде Нелом Кубуровић и најавио реаговање Министартсва правде.

Како је рекао, његова улога као председника Србије је да не изговори најстрашније ствари, иако је очигледно да животи Слободана Илића, МИлутина Милошевића, Митра Савића… нису вредно као животи других.

“Јасно је да српска суза нема родитеља”, рекао је председник Србије и да је исто тако јасно да ћемо за правду морати да се боримо сами.

Указао је да смо само ми оптуживани и осуђивани, а да ни Харадинај, ни Орић нити неки други никада неће бити криви за Србе који су страдали, а највише је Срба и Бошњака страдало.

“Позивам све Србе да не покажу и не изговоре ниједну тешку реч против наших комшија Бошњака, већ да градимо пријатељство и будућност. Истину ниједан суд не може да сакрије”, додао је он.

Како је рекао, нећемо да псујемо, али ћемо се за правду борити снажнијом економијом, јединством и већим радом који ће донети плодове за будућност нашој деци.

Али, истиче, нећемо да бежимо и скривамо истину – тамо где смо за нешто одговорни да прихватимо, али и да јасно и недвосмислено кажемо оно за шта су други одговорни.

Он је подсетио и на изјаве премијера Албаније Едија Раме који каже да Србија “замислите напредује” ка ЕУ, а није признала Косово, потпредседника ХДЗ који га је назвао четником, а његови нису били ни четници, ни партизани, већ Срби који су страдали од усташке руке, а на које нико није реаговао…

“Сви су на то ћутали, и у Хрватској су ћутали”, рекао је Вучић и додао да ни на то није одговарао.

ДОДИК: СРБИ ДА ИЗАЂУ ИЗ ИНСТИТУЦИЈА ТУЖИЛАШТВА

Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је данас, после ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, представнике из реда српског народа да изађу из свих иниституција Тужилаштва и БиХ.

“Ја ћу позвати све важне људе у Српској и ово је тачка преко које се неће проћи. Чињеница је да је чак и било Бошњака који су сведочили против Орића и то није било довољно за пресуду”, нагласио је Додик, пренела је РТРС.

Додик је рекао је да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу доказ да нема казне за злочине над Србима и да је само довољно да Бошњак суди Бошњаку и он ће бити ослобођен.

Додик је нагласио да су сведоци застрашивани свих девет година колико је трајало суђење.

“Председник судског већа је био Бошњак. Ово је прилика да рехабилитујемо причу о већ заказаном референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ. Позивам све Србе да изађу из свих иниституција Тужилаштва и БиХ”, истакао је Додик.

Председник Српске је додао да је овакво понашање Суда БиХ недопустиво.

ДАЧИЋ: ИМА ЛИ КРАЈА БЕЗОБРАЗЛУКУ?

Ослобађајућа пресуда за ратног команданта тзв. Армије БиХ Насера Орића, којег Србија потражује због злочина над Србима, је порука да се за злочине почињене над Србима не одговара, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је у изјави за Танјуг поручио да никакав суд неће моћи да опере српску крв са руку Орица и других злочинаца, те да ће их казна стићи, кад тад.

” Има ли краја безобразлуку, понизењу И неправди према српским зртвама? Одлука о ослобађању Насера Орица поруцује да се за злочине почињене над Србима не одговара. Зар неко мисли да се тако може градити мир, стабилност И помирење у региону? За разлику од Срба, ни Муслимани, ни Хрвати, ни Албанци, нису спремни да се суоче са својим ратним злочинима”, навео је Дачић.

ВУЛИН: ОВАЈ СУД ЈЕ СРАМОТА ЉУДСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Суд који је ослободио Насера Орића није суд, он је срамота правосуђа, срамота људске заједнице, рекао је министар одбране Александар Вулин, додајући да суд који је могао да ослободи доказаног злочинца, крволока, угрожава мир, безбедност, поверење и помирење на читавом Балкану.

“Суд који је у стању да доказаног ратног злочинца Насера Орића ослободи одговорности за убиство 3.500 Срба није суд већ срамота али и велика претња миру и велика опасност”, рекао је Вулин.

Он очекује од међународне заједнице да сада покаже исту упорност и исту солидарност какву је показивала према Мајкама Сребренице.

“Да сада према српским мајкама Братунца и Подриња покаже исту солидарност и исту упорност да се њихове ране признају, да их неко утеши, да им каже да ће правда стићи. Ако то не буду урадили онда ће нам, нажалост, заувек доказати да српске ране не боле баш никога и да црне мараме наших мајки нису никоме терет и нису никоме упозорење ни оптужба”, сматра Вулин.

Он очекује да ће међународна заједница сада искористити своју велику снагу коју има у Босни и Херцеговини и показати да је за помирење тако што ће бити кажњен Насер Орић, ратни злочинац и доказани убица Срба.

“Остаје само нада да је ово првостепена пресуда и да ће тамо негде у Босни и Херцеговини освета бити побеђена, да ће правда надвладати политику, и да ће неко прихватити и разумети да крволоци и ратни злочинци морају да буду кажњени па и кад се зову Насер Орић”, закључио је Вулин.

КУБУРОВИЋ: НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРПСКЕ ЖРТВЕ

Срамна одлука Суда у БиХ још једна је потврда да за убице и злочинце попут Насера Орића нема казне, а да за побијене, преклане и мучене српске жртве нема никакве правде, рекла је данас министарка правде Нела Кубуровић реагујући на одлуку суда да ослободи Орића кривице за злочине против српских заробљеника на подручју Братунца и Сребренице.

“Да ли онај ко је на најбруталније начине убијао цивилно становништво, копао очи и резао гркљане Србима у селу Залазје, остаје невин за злочине које је починио? Да ли десетине очевидаца и сведока тих мучних и мрачних сећања нису довољна потврда да убице и мучитеље стигне правда и казна”, упитала је она.

Како каже, мртве очи Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића и многих других оваквом одлуком заувек остају дубоко закопане у црним сећањима њихових породица, пријатеља и свих нас.

“Мрачна истина је данас прогледала – да се само за српске жртве не зна име и презиме њихових џелата, имена оних који су им на најбруталнији начин одузели животе. Да ли правда и право не познаје убиство, силовање, вађење очију, мучење стараца и деце, само зато што су они Срби? Да ли је то помирење којем државе из региона теже?”, пита Кубуровић.

Ми у Србији видимо жртву, бол, убиство, почињен злочин… а, не да ли је неко Србин, Хрват или Бошњак, додала је она.

Министарка наглашава да свако мора да одговара за оно што је починио, и ми од тога нећемо одустати.

“Верујем да ће Виши суд у Београду пред којим се и даље води поступак за ратне злочине против Насера Орића за убиство девет цивила наставити да води овај случај, јер најмање што дугујемо српским жртвама и њиховим породицама, јесте истина од чије су руке изгубили свој живот”, рекла је Кубуровић.

Србија неће одустати од политике помирења и добросуседских односа у региону, али то морају све државе једнако да желе и буду посвећене томе, закључила је она, наводи се у саопштењу Министарства правде.

ПАЛМА: СРАМНА ОДЛУКА СУДА У САРАЈЕВУ

“Одлука Суда БиХ је још једна политичка, а не правна одлука, као и све одлуке Међународног суда чија су чланице земље које су извршиле агресију на Србију. За Суд Босне и Херцеговине у Сарајеву, 3267 убијених српских цивила и војника у Братунцу, Кравицама и осталим местима средњег Подриња током грађанског рата 90-их година прошлог века не значе ништа. Те Србе побиле су јединице Армије БиХ, која је у том крају била под командом Насера Орића” , изјавио је председник Јединствене Србије, Драган Марковић Палма.

“Поред тога, више стотина српских села у подрињском крају Босне и Херцеговине је до темеља разорено и спаљено, а имовина опљачкана и пренета у муслиманска села и њихов тадашњи центар Сребреницу. Тим страшним злочинима командовао је Насер Орић. Порука коју Хаг, Загреб, Сарајево и Приштина шаљу Србији и свету је застрашујућа. Анте Готовина, Рамуш Харадинај и Насер Орић су данас слободни људи. За Јединствену Србију, и Готовина, и Харадинај и Орић су ратни злочинци првог реда. Одлука Суда Босне и Херцеговине у Сарајеву је срамна” , истакао је Марковић.

СРАМОТА ДО НЕБА

БРАТУНАЦ – Генерал Миломир Савчић, председник Борачке организације РС, рекао је за “Новости” да је ослобађајућа пресуда Орићу и његовом саборцу, у најмању руку, “самота до неба, брука, јад и чемер, сведочанство о неправди према Србима, чак и онима који су уморени на најмонструознији начин”.

Савчић каже да је, лично, био присутан када је “близак сарадник Насера Орића, из рата, показивао место где је Орић умртио судију Слободана Илића”.

Тај сарадник, који је, како каже, “једно време имао и заштиту МУП Србије, “касније је намамљен да дође код Насера и није сведочио на суду”.

– То су методе сличне као оне у предмету Харадинај, само у овом случају су коришћене паре као мотив за лажно сведеочење или избегавање сведочења и разне врсте притисака и уцена-сматра Савчић.

– Имали смо пример и хапшења због ометања правде једног бившег старешине Братуначке бригаде ВТС, који помагао Орићевој одбрани, што све делује мучно, тужно, бедно, али пре свега неправедно.Не могу као човек да схватим људе који бране тако зло, као и они који доносе ослобађајуће пресуде.

За Џевада Галијашевића, ескперта за борбу против исламског тероризма и екстремизма, “ослобађање Орића је нешто сасвим очекивано, а изненађени могу да буду само они тотално неупућени”.

– То је, од почетка, била и тужилачка и судска фарса – каже нам Галијашевић.

– Суђење је морало да се обави, јер су то тражиле власти Швајцарске, где је, својевремено, ухапшен Орич по потерници коју је тражила Србија.-Фарса је окончана фарсом и то је суштина свега што посматрамо данас.

(В. Митрић)

МАЈКЕ СРЕБРЕНИЦЕ: ИМА ОВДЕ БОЖЈЕ ПРАВДЕ, ЈЕР ОРИЋ НИЈЕ КРИВ 

Председница Удружења “Мајке Сребренице” Хатиџа Мехмедовић казала је за “Кликс” да је одлука Суда БиХ којим случајем била другачија то би значило да је Орић крив само због тога што је преживео.

“То знају и птице на грани. Да је друга страна имала оно што су имали они, онда у БиХ не било ни агресије ни геноцида. Има ту и Божје правде, јер он није крив”, казала је Мехмедовић.

Како каже, она не оправдава никога, али одбрана и напад нису исти. Истиче да она није задовољна радом бх. правосуђа генерално, али да ову одлуку поздравља, јер Суд БиХ није изједначио жртву и агресора.

На питање какву реакцију очекује од српских удружења, Мехмедовић је казала да су они усавршили методу понављања лажи с циљем да се лажи почну перципирати као истина.

“На тај начин они себе представљају жртвама, а нас агресорима. Они су тако добри и невини, човек би их на рану ставио. Међутим, то није тако”, закључила је Мехмедовић.

Када Хотић, представница Удружења Мајке енклава Сребреница и Жепа казала је након пресуде да је ослобађање очекивано.

“Очекивали смо овакву пресуду јер човек није крив. Надамо се да ће сада престати хајка на њега и да је правда победила”, закључила је Хотић, преносе медији у Федерацији БиХ.

(Танјуг/Новости онлине)

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Рајилић: Пресуда – пораз Суда БиХ

Скандалозно- Суд БиХ ослободио Орића за злочине у Сребреници!

Чланови породица страдалих Срба данас на изрицању пресуде Орићу

Орићеви злочини двије и по деценије чекају казну

Породице српских жртава: Правда за жртве или бојкот суда

Злочин без казне – страдање Срба у средњем Подрињу (ВИДЕО)

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: