fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vučić na američkoj televiziji podsetio na genocid nad Srbima u NDH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u intervjuu za američki TV kanal Njuzmaks potvrdio da se u Beogradu gradi muzej holokausta i naglasio da holoklaust ne treba dovoditi u pitanje, te da dokazi za ubijanje Jevreja i Srba postoje i u Srbiji.
Logoraši u logoru NDH Zemun, na području tadašnjeg Starog sajmišta

Na konstataciju novinara da se u Beogradu gradi Muzej holokausta i pitanje da li veruje da postoji holokaust, a nakon čega je emitovan prilog u kojem predsednik Irana Ebrahim Raisi izražava sumnju da se holokaust dogodio, Vučić je rekao da prvi put vidi taj snimak.

„Mi smo bliski prijatelji jevrejskog naroda i uvereni smo ne samo da se holokaust dogodio već i da imamo dokaze holokausta na svojoj teritoriji. Takođe verujem da zločini i užasi koji su pocinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svetskog rata ne samo da ne smeju biti zaboravljeni, već su i neoprostivi“, odgovorio je predsednik Vučić.

Vučić podsetio na genocid nad Srbima u NDH

Predsednik Vučić je podsetio da je tokom Drugog svetskog rata u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj podignut veliki koncentracioni logor Jasenovac u kojem su pored Jevreja sistematski ubijani Srbi, ali i da je u Beogradu postajalo slično mesto stradanja Jevreja.

„To strašno mesto u tadašnjoj marionetskoj fašističkoj Nezasvisnoj Državi Hrvatskoj je podsetnik na stradanja tokom Drugog svetskog rata, ne smemo ih zaboraviti kako se takve stvari ne bi ponovile“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je dodao da je zato u Beogradu počelo da se obnavlja mesto na kojem se dogodio takav strašan zločin, to mesto je bilo ruinirano i nije se znalo šta se tačno desilo Jevrejima.

On je napomenuo da je doneta odluka da se probude sećanja, i podsetio na reči svedoka Ester Bajer koja mu je zahvalila što to radi za sve njih.

„Tako je bila puna energije, optimistična, zadovoljna projektom, pokazivala nam je mesto gde se nalazio kafić, a gde je ubijen njen otac i mnogi, mnogi Jevreji. Kada su pobili Jevreje, Nemci su tada ubijali Srbe. Ona mi je rekla da je prišla ljudima u restoranu i rekla im da je tu bilo stratište“, rekao je Vučić i dodao da će muzej biti još jedan znak prijateljstva sa Jevrejima i opomena da se takve stvari ne ponove.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: