Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vojska Republike Srpske nije okaljala čast u Srebrenici

Vojska Republike Srpske /VRS/ nije okaljala čast u Srebrenici 1995. godine, istaknuto je na večerašnjoj tribini „Srebrenica – kako je zaista bilo“, koja je održana u Srpskom kulturnom centru u Beogradu.

U Srpskom kulturnom centru u Beogradu održana je tribina "Srebrenica - kako je zaista bilo"
Tribini „Srebrenica – kako je zaista bilo“
Foto: SRNA

Na tribini je konstatovano da Srebrenica predstavlja tempiranu bombu koja treba da bude iskorištena kada svjetski moćnici odluče da destabilizuju cijeli region.

Penzionisani general VRS Petar Škrbić, kao neposredni akter dešavanja u Srebrenici, kaže da sa vremenske distance od dvadeset godina jedino može reći da je VRS vojevala časno i dostojanstveno na tom području i da je činila sve da odbrani ljudstvo i civilno srpsko stanovništvo od stalnih napada 28. divizije /takozvane Armije BiH kod komandom/ Nasera Orića.

„Zauzimanje Srebrenice nikada nije bila tema na našim operativnom sastancima niti je to bio plan“, rekao je Škrbić.

On je dodao da su zapisnici sa tih sastanaka uvršteni kao zvanični dokumenti u procesima koji se vode pred Tribunalom u Hagu protiv vojnog i državnog vrha Republike Srpske.

„Naše izveštaje dostavili smo u celosti. U njima je istina. Sa druge strane dokumenti i zapisnici 28. divizije dostavljeni su sporadično“, rekao je Škrbić.

General VRS Vinko Pandurević upozorio je da je Haški tribunal počeo da koristi termin „genocid“ uz događaje iz jula 1995. godine prije nego što su počele istrage, te da se i dalje eksploatiše da bi se destabilizovalo ono što je srpski narod stvorio.

Prema njegovim riječima, insistiranje na genocidnom karakteru događaja u Srebrenici u julu 1995. godine ne može dovesti do ukidanja Srpske, što pojedini žele, jer je ona nastala 9. januara 1992. godine, tri godine prije dešavanja u Srebrenici.

„Ne mogu oni retroaktivno da ukidaju Srpsku. Mi moramo stalno i uporno insistirati na istini i na tom da se prestane manipulacija brojem žrtava“, rekao je Pandurević.

General VRS Savo Sokanović ponosan je što se Vojska Republike Srpske stavila u odbranu srpskog naroda u Podrinju, te ponovio da nije postojao nikakav plan VRS za napad na Srebrenicu.

„VRS nije imala nikakav plan. Sve priče, koje su prisutne pred sudovima u Hagu i Sarajevu, po drugim mestima, kao i u medijima, dio su tih insinuacija. Ako je ko imao plan, imali su moćnici i oni koji su profitirali u ratu“, istakao je Sokanović.

Haški vještak u slučaju Srebrenice Boško Antić, koji je pri Centru Vlade Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina izradio studiju o Srebrenici, objasnio je da prikupljene činjenice ukazuju da iza događaja u Srebrenici „stoji“ takozvana međunarodna zajednica, odnosno SAD koje se tako predstavljaju, te da je bila opravdana operacija odbrane Srebrenice, koju su provele snage VRS.

„Pripadnici Drinskog korpusa oslobodili su Srebrenicu sa veoma malo angažovanih snaga. Upotrebljen je samo jedan komplet artiljerije. Hrvati su za `Oluju` koristili pet. Nigdje nema dokaza da je VRS, kada je oslobodila Srebrenicu počinila zločin, ono što je došlo kasnije izazvale su SAD“, rekao je Antić.

On je naveo da je prilikom izrade studije koristio izjave muslimana i stranaca, a da je Karl Bilt posvjedočio da je 4.000 Bošnjaka poginulo u pokušaju proboja.

Istraživač događaja u i oko Srebrenice iz jula 1995. godine Ljubiša Ristić je konstatovao da je Srebrenica od početka bila tempirana bomba koja treba da bude iskorištena u određenom momentu za destabilizaciju regiona.

„Potrebno je permanentno govoriti o tome zašto je Srebrenica pripremana. To je prevara svetskih razmjera koja ima elemente nasilja nad istinom“, kaže Ristić, te dodaje da mu se čini da Srbija i Republike Srpska potcjenjuju opasnost koju krije slučaj „Srebrenica“.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Beograd: tribina na temu ,,Žarko Vidović: svedok golgote …

Anđelković: Bošnjaci i dalje vode rat protiv Srba i ne žele pomirenje

Od Srba, koji su žrtve genocida, pokušava se napraviti zločinački narod

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Sve je osmišljeno još u Jajcu 1943 kada je Tito režirao navodno dem,okratsko zasedanje naroda jugoslavije u proglašenju poratne države naravnop tu nije bilo naroda a ponajmanje demokratije jer narodi nisu imali pojma da se zasedanje u jajcu uopšte dogodilo jer je „zasedao“tito i njegova odabrana vrhuška poslušnika a na osnovu tog zasedanja isečen je etnički prostor Srba u republike koje su u početku bile samo administrativne i polako titovom politikom postajale države te je ustavom 1974 to pravno i ostvareno !Da bi republike postale međunarodno priznate potrebni su bili ratovi koi će dovesti do priznanja u koima su Srbi označeni kao zločinci i krivci za te ratove koi su potpuno osmišljeni unapred i režirano sa kadrovima koje je tito za glumu nacionalizma odabrao lično duboko pre početka !Jovanka je preuzela komandu koja je takođe davno planirana jer je dotična 26 godina mlađa i logično je bilo da će fizički nadživeti tita da bi nastavila politiku iz jajca ! Ratove su režirali pomocu političkih provokacija SANU na koje su nastavljeni odgovori Hrvata Slovenaca… i prvi excesi ubistva koja su izvršavali kriminalci povezani sa udb-om(Arkan kene…) na osnovu koih se provocirao narod na sukob a taj sukob“prihvataju“generali JNA nastavljajuci titovim planom pa se pojavljuje zapadna navodno međunarodna zajednica da „brani“Slovence Hrvate…od navodno agresivnih Srba(komunista kako su ih proglasili) naravnop nastavak je sledio u ratovima u koima su velike zločine činili plaćenici za to (Arkan Kene..) a koi su proglašavani zločinima“zlih“Srba što je opravdavalo bombardovanje koje je nastavak titove politike!Srebrenica Markale Račak…sve je to namešteno a za Srebreniciuu Muslimanski svedoci tvrde da je Alija pobio svoje u povlačenju kao što je bombardovao i Markale a Izetbegovićev prijatelj je tada i danas erdogan koi je izgleda postupio po istoj logici Markala i srebrenice režirao državni udar da bi eliminisao neprijatelje unutar turske države !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: