fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Anđelković: Bošnjaci i dalje vode rat protiv Srba i ne žele pomirenje

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je u izjavi Srni da je odluka organizacionog odbora za obilježavanja stradanja u Srebrenici – da je državni vrh Srbije nepoželjan na komemoraciji u Potočarima 11. jula – dokaz da ogroman broj Bošnjaka i dalje vodi rat protiv Srba i ne želi više nikakvo pomirenje.

Dragomir Anđelković
Dragomir Anđelković

On je konstatovao da je evidentno da je velika većina Bošnjaka mentalno ostala u 1990-tim godinama i da i dalje vodi rat protiv Srba, ne više noževima i kamama, kako su činili tada, nego sada retorički.

Osvrnuvši se na pojašnjenje organizacionog odbora da su porodice žrtava prošle godine pokušale da pruže ruku pomirenja Srbima, prihvativši da premijer Srbije Aleksandar Vučić dođe u Srebrenicu uprkos tome što Srbije nije priznala genocid, Anđelković napominje da je tu riječ o zamjeni teza.

„Reč je o zameni teza, jer ruku je pružio srpski državni vrh, a ne rukovodstvo Bošnjaka. Srpski državni vrh je bio spreman da ide na pomirenje, ali nije bio spreman da prihvati laž o Srebrenici, koja je prošle godine bila oličena u britanskoj rezoluciji“, rekao je Anđelković.

On je podsjetio da je srpska strana tada odlučno odbila navode iz rezolucije, ali je prihvatila da je sa srpske strane bilo zločina, te istakla potrebu da se ispitaju svi zločini i da se na tim osnovama ide ka pomirenju.

Anđelković je ukazao da su umjesto iskrenog pomirenja, koje je iskazala srpska strana, Bošnjaci organizovali linč na Vučića, ocijenivši da se iza toga krila namjera da se potpuno destabilizuju odnosi u regionu.

„I sada nastavljaju dolivanje ulja na vatru, jer u okviru BiH stalno napadaju Banjaluku, a, takođe, stalno su usmereni i protiv Srbije“, rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, to je poruka i Srbiji i Republici Srpskoj da bi, kako bi pomirenje bilo realno, moralo da ima dvije strane.

„Ne vredi da mi mezohistički stalno insistiramo na pomirenju. Treba da budemo spremni na to, ali ne treba da prihvatamo provokacije i uvrede, a stalno smo suočeni sa ekstremistima koji stalno vode rat iz 1990-tih“, upozorio je Anđelković.

On je napomenuo da to što niko nije odgovarao za napad na Vučića govori u prilog tome da to nije bio eksces nego namjerna provokacija. „Pokušaj linča srpskog premijera je bila poruka da su Srbi i dalje za bošnjačke ekstremiste neprijatelji“, smatra Anđelković.

On je istakao da u krajnjoj liniji nije važno da li će neko od političkih predstavnika Beograda otići u Srebrenicu ili neće već je važno da srpski državni vrh bude čvrsto na poziciji da „nikako ne prihvati bošnjačke laži o genocidu jer njega nije bilo“.

„Jedini genocid koji se desio u BiH je genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, u kojem su muslimani imali značajnu ulogu, a tokom 1990-tih bilo je zločina sa svih strana, a daleko od toga da je neko počinio genocid“, zaključio je Anđelković.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Državni vrh Srbije nepoželjan na komemoraciji u Potočarima

Od ljudskog gesta Beograda pravi se politika

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: