Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Војска Републике Српске није окаљала част у Сребреници

Војска Републике Српске /ВРС/ није окаљала част у Сребреници 1995. године, истакнуто је на вечерашњој трибини „Сребреница – како је заиста било“, која је одржана у Српском културном центру у Београду.

У Српском културном центру у Београду одржана је трибинa "Сребреница - како је заиста било"
Трибини „Сребреница – како је заиста било“
Фото: СРНА

На трибини је констатовано да Сребреница представља темпирану бомбу која треба да буде искориштена када свјетски моћници одлуче да дестабилизују цијели регион.

Пензионисани генерал ВРС Петар Шкрбић, као непосредни актер дешавања у Сребреници, каже да са временске дистанце од двадесет година једино може рећи да је ВРС војевала часно и достојанствено на том подручју и да је чинила све да одбрани људство и цивилно српско становништво од сталних напада 28. дивизије /такозване Армије БиХ код командом/ Насера Орића.

„Заузимање Сребренице никада није била тема на нашим оперативном састанцима нити је то био план“, рекао је Шкрбић.

Он је додао да су записници са тих састанака уврштени као званични документи у процесима који се воде пред Трибуналом у Хагу против војног и државног врха Републике Српске.

„Наше извештаје доставили смо у целости. У њима је истина. Са друге стране документи и записници 28. дивизије достављени су спорадично“, рекао је Шкрбић.

Генерал ВРС Винко Пандуревић упозорио је да је Хашки трибунал почео да користи термин „геноцид“ уз догађаје из јула 1995. године прије него што су почеле истраге, те да се и даље експлоатише да би се дестабилизовало оно што је српски народ створио.

Према његовим ријечима, инсистирање на геноцидном карактеру догађаја у Сребреници у јулу 1995. године не може довести до укидања Српске, што поједини желе, јер је она настала 9. јануара 1992. године, три године прије дешавања у Сребреници.

„Не могу они ретроактивно да укидају Српску. Ми морамо стално и упорно инсистирати на истини и на том да се престане манипулација бројем жртава“, рекао је Пандуревић.

Генерал ВРС Саво Сокановић поносан је што се Војска Републике Српске ставила у одбрану српског народа у Подрињу, те поновио да није постојао никакав план ВРС за напад на Сребреницу.

„ВРС није имала никакав план. Све приче, које су присутне пред судовима у Хагу и Сарајеву, по другим местима, као и у медијима, дио су тих инсинуација. Ако је ко имао план, имали су моћници и они који су профитирали у рату“, истакао је Сокановић.

Хашки вјештак у случају Сребренице Бошко Антић, који је при Центру Владе Републике Српске за истраживање ратних злочина израдио студију о Сребреници, објаснио је да прикупљене чињенице указују да иза догађаја у Сребреници „стоји“ такозвана међународна заједница, односно САД које се тако представљају, те да је била оправдана операција одбране Сребренице, коју су провеле снаге ВРС.

„Припадници Дринског корпуса ослободили су Сребреницу са веома мало ангажованих снага. Употребљен је само један комплет артиљерије. Хрвати су за `Олују` користили пет. Нигдје нема доказа да је ВРС, када је ослободила Сребреницу починила злочин, оно што је дошло касније изазвале су САД“, рекао је Антић.

Он је навео да је приликом израде студије користио изјаве муслимана и странаца, а да је Карл Билт посвједочио да је 4.000 Бошњака погинуло у покушају пробоја.

Истраживач догађаја у и око Сребренице из јула 1995. године Љубиша Ристић је констатовао да је Сребреница од почетка била темпирана бомба која треба да буде искориштена у одређеном моменту за дестабилизацију региона.

„Потребно је перманентно говорити о томе зашто је Сребреница припремана. То је превара светских размјера која има елементе насиља над истином“, каже Ристић, те додаје да му се чини да Србија и Републике Српска потцјењују опасност коју крије случај „Сребреница“.

Извор: СРНА

 

Везане вијести:

Београд: трибина на тему ,,Жарко Видовић: сведок голготе …

Анђелковић: Бошњаци и даље воде рат против Срба и не желе помирење

Од Срба, који су жртве геноцида, покушава се направити злочиначки народ

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

  1. Sve je osmišljeno još u Jajcu 1943 kada je Tito režirao navodno dem,okratsko zasedanje naroda jugoslavije u proglašenju poratne države naravnop tu nije bilo naroda a ponajmanje demokratije jer narodi nisu imali pojma da se zasedanje u jajcu uopšte dogodilo jer je „zasedao“tito i njegova odabrana vrhuška poslušnika a na osnovu tog zasedanja isečen je etnički prostor Srba u republike koje su u početku bile samo administrativne i polako titovom politikom postajale države te je ustavom 1974 to pravno i ostvareno !Da bi republike postale međunarodno priznate potrebni su bili ratovi koi će dovesti do priznanja u koima su Srbi označeni kao zločinci i krivci za te ratove koi su potpuno osmišljeni unapred i režirano sa kadrovima koje je tito za glumu nacionalizma odabrao lično duboko pre početka !Jovanka je preuzela komandu koja je takođe davno planirana jer je dotična 26 godina mlađa i logično je bilo da će fizički nadživeti tita da bi nastavila politiku iz jajca ! Ratove su režirali pomocu političkih provokacija SANU na koje su nastavljeni odgovori Hrvata Slovenaca… i prvi excesi ubistva koja su izvršavali kriminalci povezani sa udb-om(Arkan kene…) na osnovu koih se provocirao narod na sukob a taj sukob“prihvataju“generali JNA nastavljajuci titovim planom pa se pojavljuje zapadna navodno međunarodna zajednica da „brani“Slovence Hrvate…od navodno agresivnih Srba(komunista kako su ih proglasili) naravnop nastavak je sledio u ratovima u koima su velike zločine činili plaćenici za to (Arkan Kene..) a koi su proglašavani zločinima“zlih“Srba što je opravdavalo bombardovanje koje je nastavak titove politike!Srebrenica Markale Račak…sve je to namešteno a za Srebreniciuu Muslimanski svedoci tvrde da je Alija pobio svoje u povlačenju kao što je bombardovao i Markale a Izetbegovićev prijatelj je tada i danas erdogan koi je izgleda postupio po istoj logici Markala i srebrenice režirao državni udar da bi eliminisao neprijatelje unutar turske države !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: