fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vladika Ćulibrk – nedostojan za vladiku

Predstojatelj trona Srpske Pravoslavne Crkve, Njegova Svetost Patrijarh Srpski g. Porfirije, najavio je posetu Manastiru Jasenovac, Eparhije Pakračko-Slavonske, 28.02. ove godine. Naše Udruženje je, nepredvidivim putevima Gospodnjim, došlo do pozivnice na taj časni događaj, koju je jednom zvaničniku Republike Srpske uputio, lično se potpisavši, Episkop Slavonski g. Jovan (Ćulibrk).

Pozivnica nas je prenerazila. Napisana je latiničnim pismom, i na njoj se nalazi pečat Srpskog Pravoslavnog Episkopa Slavonskog, odnosno Eparhije Pakračko-Slavonske Srpske Pravoslavne Crkve na latinici!

U neverici, obratili smo se pismom Njegovoj Svetosti, sa molbom za objašnjenje, savet i utehu. Pismo je poslato Njegovoj Svetosti, i fizički predato u Patrijaršiji Srpske Pravoslavne Crkve 11. marta.

Na naše pismo dosad nismo dobili odgovor, te smo odlučili da se obratimo javnosti. Vladika Jovan Ćulibrk je uzeo sebi za pravo da krši Ustav Srpske pravoslavne crkve, koji propisuje upotrebu pisma srpskog naroda, ćirilice, u uredovanju SPC. Takav neprimeren postupak znači i nipodaštavanje svetle uspomene Svetog Petra Dabrobosanskog. Vladika Mučenik, mitropolit Dabrobosanski Petar Zimonjić, ubijen je od ustaša 1941. zato što nije hteo da se odrekne ćirilice u pečatu Mitropolije. Nije bitno da li se vladika Ćulibrk odrekao ćirilice iz uverenja ili iz političkih kalkulacija, zbog područja na kojem deluje. On se ogrešio o Ustav SPC i pokazao time kao nedostojan za vladiku, posebno na području Jasenovca.

Naše Pismo Ćirilica je jedan od osnovnih činilaca našeg Identiteta, baš kao što su i Srpske Žrtve pitanje Identiteta Srpskog Naroda. Niko nema pravo da se našeg pisma odriče i da ga nipodaštava – najmanje jedan vladika. Ako želi da tim putem nastavi, može – ali samo kao građansko lice.

Momčilo Mirić,

U ime Upravnog Odbora,

Udruženje za odbranu Ćirilice “Dobrica Erić”, Beograd


Izvor:

Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ Beograd

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: