Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vještak: Mahmuljin direktno komandovao odredom “El mudžahedin”

Datum objave: sreda, 18 aprila, 2018
Objavljeno u Ozren - Vozuća
Veličina slova: A- A+

Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu vještak Tužilaštva BiH Martin Frančešević danas je rekao da je Mahmuljin direktno komandovao odredom “El mudžahedin” i da je između njih postojala jako dobra komunikacija.

Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS
Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS

Frančešević je pojasnio da je do tog zaključka došao i analizom Operativnog dnevnika osmatračnice komandanta Trećeg korpusa, u kome se nalaze podaci o kontaktima sa pripadnicima odreda “El mudžahedin”.

“U tom dnevniku se jasno može vidjeti da je 9. septembra 1995. godine na sastanku kod komandanta Trećeg korpusa bio i komandant odreda `El mudžahedin`. U istom dnevniku se vidi da je u više navrata Odred izvještavao komandanta Trećeg korpusa o napretku na terenu”, naveo je Frančešević.

Vještak je dodao da se iz toga može zaključiti da je “El mudžahedin” relativno redovno izvještavao Mahmuljina, a ne komandanta 35. divizije Fadila Hasanagića, kome je taj odred bio pretpočinjen.

Prema njegovim riječima, Mahmuljin je imao ovlaštenja i da vrši popunu jedinica i prekomandu vojnika, tako da je u nekoliko navrata popunjavao i redove odreda “El mudžahedin” pripadnicima lokalnih jedinica.

Kao dokaz, Frančešević je naveo i više slučajeva samovoljnog prelaska pripadnika drugih jedinica Trećeg korpusa u odred “El mudžahedin”, nakon čega je Mahmuljin izdao direktno naređenje tom odredu da oni odmah budu vraćeni u jedinice iz kojih su došli, što, prema njegovim riječima, govori da je Mahmuljin komandovao tom mudžahedinskom jedinicom.

Frančešević je istakao da je “El mudžahedin”, kao i ostale jedinice iz sastava Trećeg korpusa, uredno bio snabdijevan materijalno-tehničkim sredstvima, te da su određena dodatna sredstva na početku rata dobijali i sa trećih strana.

“U zavisnosti od zadataka oni su nekada dobili i više materijalno-tehničkih sredstava od drugih jedinica, pošto su dobijali neke od najtežih i najopasnijih zadataka”, rekao je vještak vojne struke.

Vještak je rekao da se u izvjetaju mješovite komisije od 3. maja 1995. godine, kada su borbena dejstva na području Vozuće već počela, navodi da je kao način da se riješi problem odreda “El mudžahedin” Mahmuljin predlagao blaže političko rješenje i uključivanje Islamske zajednice, dok je komandant Sedmog korpusa bio za radikalno rješenje uz upotrebu vojske i policije.

Frančešević se osvrnuo i na informaciju od 15. septembra 1995. godine kada je “El mudžahedin” od vojne policije oteo ratnog zarobljenika Milenka Petrovića, pojasnivši da je o tom slučaju Služba bezbjednosti Trećeg korpusa informisala upravu bezbjednosti Generalštaba takozvane Armije BiH, te da je o tome bio upoznat i Mahmuljin kao bi mogao da preduzme određene mjere.

“Mahmuljin je bio obavezan da preduzme određene mjere kako bi taj zarobljenik bio vraćen vojnoj policiji”, rekao je Frančešević i dodao da komandant 35. divizije i pomoćnik komandanta Trećeg korpusa nisu smjeli samostalono preduzimati akcije protiv odreda “El mudžahedin” bez Mahmuljinovog naređenja.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema navodima optužnice, pripadnici odreda “El mudžahedin” od 11. do 29. septembra ubili su 52 ratna zarobljenika.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mahmuljin bio upoznat o nečovječnom postupanju prema zarobljenicima

Svjedok: Mahmuljin ovlašten za kontakte sa odredom „El …

Suđenje Mahmuljinu: Fanatizam pripadnika jedinice „El …

Zaštićeni svedok: Mučeni Srbi molili za smrt | Jadovno 1941.

Džaferović i Mahmuljin znali sve aktivnosti mudžahedina

Mahmuljin znao da su mudžahedini zarobljavali i mučili Srbe …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top