fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Suđenje Mahmuljinu: Fanatizam pripadnika jedinice „El mudžahedin“

Bivši visoki oficir takozvane Armije BiH Ekrem Alihodžić rekao je na suđenju komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, da fanatizam pripadnika jedinice „El mudžahedin“ nije bio samo u odnosu prema Srbima nego i prema muslimanima.

Sakib Mahmuljin
Sakib Mahmuljin

Kao primjer Alihodžić je, svjedočeći danas pred Sudom BiH, naveo reagovanje pripadnika odreda „El mudžahedin“ na točenje alkohola.

On je rekao da je nakon određenih ostvarenih ratnih uspjeha došlo i do obrta u odnosu stanovništva i komandnog kadra prema pripadnicima odreda „El mudžahedin“.

Alihodžić je govorio o sistemu informisanja u okviru Trećeg korpusa napominjući da se vodilo računa o vjerodostojnosti informacija, kao i da je pitanje ratnih zarobljenika u tom kontekstu bilo jedno od prioritetnih.

Na pitanje tužioca Sedina Idrizovića o izvještavanju o krivičnim djelima pripadnika odreda „El mudžahedin“, svjedok je rekao da je to dosta složeno pitanje „jer je to svako na svoj način gledao i tumačio“.

Alihodžić je rekao da je se počinjeno krivično djelo kategorisalo kao takvo, te da niko nije u tom pogledu nije bio u povlaštenom položaju, dodajući da smatra da se „dosta stvari spočitavalo pripadnicima odreda `El mudžahedin`“.

Svjedok je, odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća da li je pripadnicima odreda „El mudžahedin“ bio imperativ da žive hvataju ratne zarobljenike, rekao da koliko je upoznat to nije slučaj.

Alihodžić je potvrdio da je postojao akt koji se odnosio na postupanje sa ratnim zarobljenicima, ističući da je za njega lično primarno bilo pitanje njihove razmjene.

On je rekao da su prema informacijama kojim raspolaže svi ratni zarobljenici razmijenjeni, ukazujući da je prema sistemu rukovođenja i komandovanja prioritet svih prioriteta bio i da se o svim zarobljenicim borcima izvijesti komandant.

Odgovarajući na pitanje advokata Nermina Mulalića da li su preduzimane mjere operativne obrade prema stranim borcima, svjedok je odgovorio potvrdno.

Alihodžić je rekao i da optuženi Mahmuljin nije mogao organima bezbjednosti narediti da prikrivaju krivična djela.

On je kao problem u tom kontekstu naveo nedovoljnu obrazovanost i obučenost starješina službi bezbjedostni.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred „El mudžahedin“, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Nastavak suđenja Mahmuljinu je 15. marta u 13.00 časova kada bi odbrana trebala nastaviti ispitivanji svjedoka Alihodžića.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

ZLOČIN U VOZUĆI: Mahmuljin je jedan od devetnaest …

Članovi porodica srpskih žrtava na suđenju Mahmuljinu …

Zaštićeni svedok: Mučeni Srbi molili za smrt | Jadovno 1941.

Prva istraga protiv odreda El mudžahedin | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: