Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedok: Mahmuljin ovlašten za kontakte sa odredom „El mudžahedin“

Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, svjedok Tužilaštva BiH nekadašnji načelnik štaba Trećeg korpusa Kadir Jusić izjavio je da je odred „El mudžahedin“ 1993. godine stavljen u sastav tog korpusa i da je Mahmuljin, kao komandant, bio odgovoran da kontroliše izvršenje naređenja i kontaktira sa njima.

Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS
Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS

„Jedini čovjek koji je u komandi mogao da kontaktira s njima bio je Sakib Mahmuljin koji je za to bio ovlašten. Sa njima je bilo teško ostvariti kontakt“, rekao je Jusić.

On kaže da je komunikacija sa odredom bila drugačija u odnosu na druge jedinice, prenosi Birn.

„Ne sjećam se da je referisanju drugih komandanata jedinica prisustvovao komandant odreda `El mudžahedin`, ali bili su neposredni kontakti komandanata korpusa i odreda“, rekao je Jusić.

On je potvrdio da je u vojnoj akciji „Farz `95“ za, kako kaže, oslobađanje Vozuće, osim drugih jedinica, učestvovao i odred „El mudžahedin“, koji je u toj operaciji bio pretpočinjen 35. diviziji.

Odgovarajući na pitanja optuženog, svjedok je potvrdio da odred „El mudžahedin“ nije dostavljao izvještaje i analize kako su radile druge jedinice.

Jusić je rekao da je „stavljanje stranih boraca u sastav Trećeg korpusa predstavljalo `kukavičije jaje`“.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred „El mudžahedin“, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. februar.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mahmuljin znao da su mudžahedini zarobljavali i mučili Srbe …

Suđenje Mahmuljinu: Fanatizam pripadnika jedinice „El …

Zaštićeni svedok: Mučeni Srbi molili za smrt | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: