Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Svjedok: Mahmuljin ovlašten za kontakte sa odredom “El mudžahedin”

Datum objave: sreda, 24 januara, 2018
Veličina slova: A- A+

Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, svjedok Tužilaštva BiH nekadašnji načelnik štaba Trećeg korpusa Kadir Jusić izjavio je da je odred “El mudžahedin” 1993. godine stavljen u sastav tog korpusa i da je Mahmuljin, kao komandant, bio odgovoran da kontroliše izvršenje naređenja i kontaktira sa njima.

Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS
Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS

“Jedini čovjek koji je u komandi mogao da kontaktira s njima bio je Sakib Mahmuljin koji je za to bio ovlašten. Sa njima je bilo teško ostvariti kontakt”, rekao je Jusić.

On kaže da je komunikacija sa odredom bila drugačija u odnosu na druge jedinice, prenosi Birn.

“Ne sjećam se da je referisanju drugih komandanata jedinica prisustvovao komandant odreda `El mudžahedin`, ali bili su neposredni kontakti komandanata korpusa i odreda”, rekao je Jusić.

On je potvrdio da je u vojnoj akciji “Farz `95” za, kako kaže, oslobađanje Vozuće, osim drugih jedinica, učestvovao i odred “El mudžahedin”, koji je u toj operaciji bio pretpočinjen 35. diviziji.

Odgovarajući na pitanja optuženog, svjedok je potvrdio da odred “El mudžahedin” nije dostavljao izvještaje i analize kako su radile druge jedinice.

Jusić je rekao da je “stavljanje stranih boraca u sastav Trećeg korpusa predstavljalo `kukavičije jaje`”.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. februar.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mahmuljin znao da su mudžahedini zarobljavali i mučili Srbe …

Suđenje Mahmuljinu: Fanatizam pripadnika jedinice „El …

Zaštićeni svedok: Mučeni Srbi molili za smrt | Jadovno 1941.




Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top