Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА О ГЕНОЦИДУ НДХ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА

Датум објаве: четвртак, 22 октобра, 2015
Величина слова: A- A+
Зграда Народне скупштине Републике Српске
Зграда Народне скупштине Републике Српске

Народна скупштина Републике Српске усвоjила jе данас Декларациjу о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јевреjима и Ромима током Другог свjетског рата.

У Декларациjи се наводи да су злочини усташа над Србима, Јевреjима и Ромима током Другог свjетског рата у Независноj Држави Хрватскоj смишљен и планиран геноцид.

Приликом провођења овог геноцида само у jасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреjа и Рома и неистомишљеника мучено jе, пљачкано, силовано и потом убиjено 700.000 Срба, 23.000 Јевреjа и 80.000 Рома.

У тексту Декларациjе се наводи да jе Независна Држава Хрватска била jедина земља током Другог свjетског рата у коjоj су постоjали концентрациони логори за истребљење дjеце у Староj Градишци, Јасеновцу, Уштици, Јабланцу, Јастребарском, Риjеци код Јастребарског, Горњоj Риjеци код Крижеваца и Лобограду.

У њима jе, према непотпуним истраживањима, страдало 42.791 српско диjете, 5.737 ромске дjеце и 3.710 jевреjске дjеце.

У тексту Декларациjе се констатуjе да jе злочин геноцида у Независноj Држави Хрватскоj по своjим размjерама раван холокаусту коjи jе нацистичка Њемачка извршила над Јевреjима.

Током провођења овог геноцида велики броj Срба био jе принуђен да, зарад спаса голог живота, промиjени национални и духовно-историjски идентитет и да се одрекне своjе православне вjере и под присилом и смртном приjетњом прихвати католицизам.

Народна скупштина Републике Српске Декларациjом захтиjева да Хрватска, као држава хрватског народа, одлуком своjих наjвиших органа, прихвати историjску и сваку другу одговорност за геноцид Независне Државе Хрватске над Србима, Јевреjима и Ромима током Другог свjетског рата.

Парламент Српске захтиjева да се на достоjан начин обиљеже и обезбиjеде сва мjеста злочина и чува успомена на његове многоброjне жртве, да се у цjелини сачува и одржава, као споменик жртвама, jасеновачки комплекс концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреjа и Рома, те да се утврди и спроведе програм заштите и уређења Спомен подручjа Доња Градина.

Декларациjа предвиђа да се у Хрватскоj, БиХ и Србиjи одреди исти дан у знак сjећања на жртве геноцида у Независноj Држави Хрватскоj – Србе, Јевреjе и Роме, те да се у разумном року исплати правична одштета жртвама и њиховим потомцима од Хрватске.

“Народна скупштина Републике Српске очекуjе да међународна jавност, посебно државе антифашистичке коалициjе Другог свjетског рата, подрже Декларациjу како би она, након 70 година чекања, угледала свjетлост дана”, наведено jе у тексту декларациjе.

Уз Декларациjу су усвоjени и амандмани НДП-а коjима jе предвиђено да буде упућена европским парлементима, парламенту Израела, рускоj Думи и америчком Конгресу да jе размотре и усвоjе.

Усвоjени су и амандмани Слободног демократског српског клуба да се формира одбор коjи ће се бавити координациjом у вези са што скориjом изградњом мемориjалног центра у Доњоj Градини.

Посланици из Коалициjе “Домовина” нису учествовали у гласању о Декларациjи због тога што jе документ, како су рекли, jедностран и не помиње муслимане, Хрвате и друге народе страдале у Другом свjетском рату.

Као разлог посланици Коалициjе “Домовина” навели су и “немогућност доношења резолуциjе о геноциду у Сребреници почињеном 1995. године”.

Извор: srna

Везане виjести:

ЧАВИЋ: ЗЛОЧИН ГЕНОЦИДА У НДХ РАВАН ХОЛОКАУСТУ

НСРС о геноциду НДХ над Србима, Јевреjима и Ромима (РТРС Плус, 10.00)

НЕ ЗАБОРАВИТИ ДОЊУ ГРАДИНУ И ЈАДОВНО


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

3 komentara za УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА О ГЕНОЦИДУ НДХ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top