fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaški pokolj na Mladence

Ovde se nisu samo krile žrtve, ovde su se prvenstveno krili zločinci, rečeno je u Starom Brodu, gde su ustaške legije Jure Francetića u proleće 1942. godine, 22. marta, na Mladence, pobile i u Drinu bacile oko 6.000 Srba, civila, žena i dece.

Srpsko svetilište: Spomen-kapela u Starom Brodu
Srpsko svetilište:
Spomen-kapela u Starom Brodu

Punih pola veka o ovom nečuvenom zločinu se nije ni pričalo ni pisalo, pa su zločinci ostali nepoznati i niko od njih nikad nije odgovarao za svoja zlodela.

U ustaškom pokolju u susednom selu Miloševićima ubijeno je oko 1.000 žena i dece. Preživelo ih je samo nekoliko, a među njima i tada 11-godišnji Risto Borovčanin iz Sokoca, koji je pao među leševe i tako ostao živ.

– Kad su se ustaše iz šume sjurile na zbeg nastao je pakao. Klali su sve što im je došlo pod kamu, silovali žene i devojke i onda bacali u Drinu. Pao sam među poklane, prekrio se nekim haljinama i ućutao. Sve sam video i te slike mi nikad neće izaći iz glave – ispričao je Borovčanin.
Svedok pokolja u Starom Brodu bio je i Miloš Bašević iz Rogatice, koji je tada imao deset godina.

– Jedan snažan ustaša uhvatio je moju trogodišnju sestru, bacio je uvis, a onda na bajonet, pa u Drinu. Bajonetima su žene i decu gonili po ledini i boli uživajući u tom činu. Zemlja se crvenela od krvi. Preživeo sam sakriven u jednom žbunu – ispričao je Bašević.

Veliki deo zbega spasen je tako što su nedićevci i nemački vojnici čamcima prevozili nejač preko Drine sa leve na desnu obalu.

– Nemci su tražili dukat po osobi koju se prevozili. Moj stric je platio za nas šestoro, ali je u čamac uskočilo mnogo žena i dece, a ostali ljudi su se hvatali za konopce sa strane. Da se čamac ne bi prevrnuo, nemački vojnici su veslima udarali te jadne ljude koji su nestajali u vodi – priseća se Milorad Ćebić.

I Velimir Despotović se seća tih događaja i toga kad su domaćini vezali konje za čamac kako bi i njih spasli. Priča se da je jedna majka četvorogodišnju kćerku ubacila u džak, svezala konju na samar i životinju naterala u Drinu. Srećom, konj je preplivao i spasao dete.

Devojke skakale u Drinu

Prema nemačkim izvorima, u Drinu je, bežeći ispred ustaške kame, skočilo oko 600 srpskih devojaka.
– Gledao sam kad su ustaše krenule u zbeg kako se pet devojaka uhvatilo za ruke i skočilo u Drinu. Učinile su to kako ne bi bile silovane i mučene – kaže Milorad Rajak, koji je takođe preživeo pokolj.

U spomen-kompleksu u Starom Brodu na Mladence su održani sveta liturgija i parastos za sve nastradale srpske mučenike.

– Ovo je mesto gde mi pokušavamo da se pred Bogom iskupimo žrtvama naših mučenika – rekao je kratko sveštenik Rajko Cvjetković.

Za Tomislava Puhalca, načelnika opštine Rogatica, ovde se čovek na neki način oseća uzvišenim jer je ova generacija uspela da učini pomen žrtvama s nadom da se ovako nešto nikad neće ponoviti.

Stari Brod je konačno postao mesto gde se dolazi radi molitve Bogu za nevino stradale žrtve. Tu je spomen-obeležje, spomen-kapela i veliki beli krst koji stražari nad Drinom.

 

 

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942.

Pomen na 6.000 Srba koje su ustaše ubile kod Višegrada

Stradanje kakvo se ne pamti, dogodilo se u Podrinju na Mladence, 22. marta 1942. godine

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Nije fer da Francetiću i hrvatskoj soldateski pripišemo ukupno zlodelo. Lokalni muslimani su počinili najmonstruoznije zločine, od vađenja očiju do odsecanja dojki ženama i devojčicama. Sve je poznato i opisano u Krsmanovićevim tomovima sakupljenih zlodela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: