Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomen na 6.000 Srba koje su ustaše ubile kod Višegrada

U Starom Brodu kod Višegrada služen je parastos za 6.000 Srba koje su ustaše ubile u martu 1942. godine. Više od 50 godina o ovom zločinu na obali Drine se ćutalo.

Višegrad parastos Foto: RTRS
Višegrad parastos Foto: RTRS

Danas rijetki preživjeli svjedoče o stravičnim zločinima ustaške „Crne legije“. Pomenu na mučenike iz Starog broda prisustvovalo je više stotina stanovnika Rogatice, Višegrada, Sokoca i Han Pijeska.

Na pravoslavni praznik Mladence 1942. godine srpsku mladost, djecu, žene i starce iz Istočne Bosne ustaška „Crna legija i muslimanska milicija“ protjerali su do obale Drine. Za one koji su ostali u Miloševićima i Starom Brodu osvanula je krvava zora.

Zarad bratstva i jedinstva o stravičnom zločinu ćutalo se pola vijeka. Ni danas u udžbenicima nema ni slova o pokolju Srba u Starom Brodu i Miloševićima.

Tek posljednjih osam godina ovo stratište ima spomen obilježje.

Na ovom mjestu pod komandom Jure Francetića ustaše su pobile 6.000 Srba većinom žena djece i staraca gotovo 50 godina se ćutalo o ovom zločinu, a tek 2008. godine kada je podignuto ovo spomen obilježje istina je isplivala na vidjelo i dan danas preživjeli traže svoje najmilije ali Drina krije pravu tajnu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Obilježene 74 godine od stradanja 6.000 Srba u Starom Brodu

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942.

Sakrili masakr 6.000 Srba zbog bratstva i jedinstva

Stradanje porodice Pušonja na Crkvinama 1942.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: