fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Усташија агресивнија него под Туђманом

– Степинцем би требало да се баве озбиљни људи који су свјесни шта то значи. Овако, то се препушта онима који о томе немају никаквих знања и који неријетко нарушавају могућност да се дође до неког договора – каже Милорад Пуповац.

Предсједник Српског националног ијвећа из Хрватске Милорад Пуповац рекао је да Србе у Хрватској забрињава пораст радикалног ревизионизма и с њиме повезаног екстремизма „каквог смо могли видјети у односу према Српској православној цркви или институцијама српске заједнице у Хрватској“.

– Нас посебно брине вријеђање сјећања на жртве Другог свјетског рата, укључујући и српске жртве у Хрватској. Посебно нас вријеђа и негирање тих жртава и умањивање њиховог броја, а нарочито нас брине стицање права грађанства идеја, знамења или поздрава припадника злочиначких покрета и злочиначког режима који је стајао иза таквог страдања мањинских народа, укључујући и српски у Хрватској – каже Пуповац.

Према његовим ријечима, у посљедње вријеме поједине политичке и неполитичке групације у Хрватској континуирано настоје наметнути обнову ревизије историје, а посебно Другог свјетског рата, и то од „поражених снага“.

– Данас се то јасније види него што се могло видјети током деведестих, а посебно током 2.000-тих година, кад је Хрватска приступала Европској унији и кад је било много више контроле над таквим појавама него што је има данас – истиче он.

Поводом најаве дизања споменика хрватским терористима у Љубушком, Пуповац подсјећа да је недавно у Хрватској подигнут и споменик Миру Барешићу, човјеку који је убио југословенског амбасадора Владимира Роловића и који је због тога био осуђен.

– Ни то не представља новост, него се све уклапа у настојања оних који се труде да у потпуности ревидирају хрватску историју, укупну југословенску историју, а тиме у великој мјери и европску историју, у којој ће се они који су били антифашисти и чланови савезничке антифашистичке коалиције, на националистичкој и антикомунистичкој основи, једноставно проглашавати злочинцима. А они који су били припадници фашистичке коалиције и који су починили страшне злочине, укључујући и злочине планираних истребљења читавих народа, као што су Јевреји, Срби и Роми, не само да ће се аболирати, него ће се прогласити жртвама и настојаће се да се цјелокупна слика историје окрене наопачке – оцијенио је лидер Српског националног вијећа.

Када је ријеч о „случају Степинац“, Пуповац сматра да би се требало, у складу са договором чланова мјешовите католичко-православне комисије, суздржавати од било каквих радњи и коментара који се тичу свега што је у мандату те комисије. Међутим, очигледно је „да нема надзора нити над радњама нити над вербалним порукама“ у вези са радом комисије.

– У том смислу би требало учинити све да се те тешке и врло озбиљне ране у хрватско-српским односима не продубљују и не повређују изнова, и да не стварају основу за продубљивање неспоразума, неповјерења, па и узајамне мржње. Јер о томе је заправо ријеч. Мислим да је ту потребно постићи да се политике што мање уплићу у то, уколико немају одговоре на таква питања – каже Пуповац.

С друге стране, требало би да се спријече сви они који ће рад комисије једнострано тумачити или покушавати да опструишу договоре, и њих би, сматра Пуповац, требало ставити под неку врсту контроле.

– Коначно, та ствар би требала добити и ону димензију коју би требало добити, а то је да се таквим стварима баве озбиљни људи који су свјесни шта то значи. Овако, то се препушта онима који о томе никаквих знања немају и који неријетко нарушавају могућност да се дође до неког договора – закључио је Пуповац.

Извор: Спутњик

Везане вијести:

Нови докази о постојању нацизма у Хрватској

У Осијеку откривен споменик Алојзију Степинцу (ВИДЕО)

Након Посушја и Љубушки добија споменик усташким терористима (ФОТО)

Најтежа рунда разговора о Степинцу

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: