fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nakon Posušja i Ljubuški dobija spomenik ustaškim teroristima (FOTO)

U Ljubuškom će 19 pripadnika hrvatske nacionalističke paravojne grupe iz akcije Feniks, koji su 1972. godine upali u Jugoslaviju kako bi vršili terorističke akcije, podigli ustanak i srušili politički poredak SFRJ, dobiti spomenik!

Feniks Foto: vecernji.hr
Feniks Foto: vecernji.hr

Potvrđeno je to na tribini u Gradskoj upravi u Ljubuškom, na kojoj je prikazan dokumentarni film „Akcija Feniks“ koja je održana u sklopu programa obilježavanja Dana opštine Ljubuški, pišu federalni mediji.

Na tribini su govorili Bože Vukušić, pisac knjige „Hrvatsko revolucionalno bratstvo – Rat prije rata“ na osnovu koje je nastao film, Vice Vukojević i Ivan Butković. Kipar Zdenko Galić, autor rješenja budućeg spomenika u Ljubuškom, predstavio je projekat i objasnio izgled budućeg spomenika.

Spomenik će biti izgrađen pored Osnovne Škole Marko Marulić i zauzimaće ukupno 45 m2. Građevina previđa 19 kocki koje će simbolizovati „19 revolucionara“.

S obzirom da je spomenik u Ljubuškom, na dvjema koskama biće predstavljena dvojica „revolucionarA“, rodom iz Ljjubuškog – Pavo Vegar i Ludvig Pavlović. S desne strane spomenika biće postavljena ploča na kojoj će biti upisana imena ostalih „revolucionara“ uz tekst Adolfa Andrića.

Spomenik bi trebao biti završen do početka ljeta a mediji navode kako će glavni finansijeri „biti naši ljudi iz Australije koji su bili povezani s Hrvatskim revolucionarnim bratstvom“.

Spomenik hrvatskim ustaškim „revolucionarima“ već postoji u Posušju, u kojima je i jedna ulica dobila ime.

Posušje
Posušje

Podsjećamo, Bugojanska grupa ili grupa Feniks je neformalni naziv hrvatske terorističke grupe koja se probila na područje Jugoslavije 20. juna 1972. Instruirana od strane hrvatske nacionalističke emigracije, grupa je imala za cilj vršenje terorističkih akcija radi pokretanja rata za rušenje Jugoslavije i obnovu NDH.

Bugojansku grupu je organizovalo Hrvatsko revolucionarno bratstvo –  tajna organizacija osnovana 1961. u Australiji a koja je djelovala i u Evropi i SAD.

Nakon gušenja Hrvatskog proljeća 1971. godine, HRB je bio uvjeren da se u Hrvatskoj stvorila povoljna klima da se pokrene oružani ustanak. Nakon kratke pripreme, HRB je organizovao ljudstvo, oružje i novčanu podršku da pošalje inicijalnu grupu od devetnaest pripadnika, koja je imala zadatak pokrenuti oružane akcije. Većina terorista je došla iz Australije, dok je vojna oprema bila nabavljena u Njemačkoj.

Na čelu grupe nalazila su se braća iz okoline Tuzle, Adolf i Ambroz Andrić.

Pored Feniksa paralelno su trebale biti izvršene akcije „Matilda“ (miniranje glavnog transformatora u Zagrebu) i „Krug“ (trovanje vodovoda u Beogradu). Grupa se je sastojala od ukupno 19 članova. Nakon kratkih priprema u kampu u Salzburgu (Austrija) prebacuju se u Jugoslaviju.

Izvor: RTRS/agencije

Vezane vijesti:

Atentator na Ambasadora Rolovića dobio spomenik

Spomenik ustaškom teroristi Barešiću kod Pakoštana

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: