fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Najteža runda razgovora o Stepincu

Tema dvodnevnog sastanka u Novom Sadu jeste uloga kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata, a o tom pitanju se stavovi SPC i Rimokatoličke crkve potpuno razilaze

Zasedanje se održava u Vladičanskom dvoru u Novom Sadu (Foto Tanjug/Jaroslav Pap)
Zasedanje se održava u Vladičanskom dvoru u
Novom Sadu (Foto Tanjug/Jaroslav Pap)

U Novom Sadu je počeo dvodnevni sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata. Zasedanje je počelo u devet sati, u dvoru bačkog vladike Irineja Bulovića, kao domaćina skupa. U skladu sa praksom kakva je važila i na prethodna dva sastanka, nije predviđeno davanje izjava za javnost, već će na kraju biti objavljeno zajedničko saopštenje.

Ovo je treći sastanak mešovite komisije, a kako je ranije najavljeno, Srpska pravoslavna crkva (SPC) izneće dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

Svrha rada komisije jeste da se predoče verodostojni i prvorazredni dokumenti koje svaka strana ima i da se na osnovu njih razvije diskusija i nada da će se približiti stavovi, rekao je uoči sednice RTS-u Jure Krišto, istoričar i predstavnik Rimokatoličke crkve u komisiji.

Kako je u izjavi za Tanjug rekao Nikola Knežević iz novosadskog Centra za istraživanje religije, politike i društva, treća i četvrta runda biće najteža jer se mišljenja i pogledi prema prošlosti ovde najviše razilaze. Kako kaže, pitanje Stepinca samo je jedno u nizu koje bi trebalo da bude predmet razgovora mešovite komisije.

Jedno od vozila delegacije Katoličke crkve u Hrvatskoj (Foto Tanjug/Jaroslav Pap)
Jedno od vozila delegacije Katoličke crkve u Hrvatskoj (Foto Tanjug/Jaroslav Pap)

U tekstu objavljenom na portalu „Autograf”, hrvatski teolog i publicista Drago Pilsel je podsetio da je Stepinac za Katoličku crkvu u Hrvatskoj blaženik otkako ga je u Mariji Bistrici 3. oktobra 1998. takvim proglasio papa Jovan Pavle Drugi, a i više je župa koje nose njegovo ime.

Zaključci rada mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine, a od njih zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim. Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Nedostojan svetačkog oreola

Istoričar dr Slobodan Bjelica, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kaže za „Politiku“ da je čitava biografija Alojzija Stepinca puna kontroverzi. „Jugoslovenski dobrovoljac tokom Prvog svetskog rata postao je, kako se vidi iz njegovih dnevničkih beleški, ogorčeni protivnik Srbije u međuratnom periodu. Oduševljeno i aktivno je podržao stvaranje NDH da bi, kako je rat odmicao, počeo da stidljivo osuđuje ustaški režim. Pruženu ruku nove, komunističke vlasti prvo je prihvatio, da bi je potom odbacio – što mu je i donelo zatočenje. U svakom slučaju, ne vidim po kojim kriterijumima bi jedna takva ličnost mogla zaslužiti svetački oreol“, navodi dr Bjelica.

S. K.

Autor: R. D.

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

U toku sednica Mešovite komisije o Stepincu

Može li Alojzije Stepinac biti svetac ???

Još malo o razgovorima o nadbiskupu Alojziju Stepincu

SPC spremila dokaze da je Stepinac podržavao genocid

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: