fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U toku sednica Mešovite komisije o Stepincu

Novi Sad – U Novom Sadu je u toku treći sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata.

Alojzije Stepinac (Foto Vikipedija)
Alojzije Stepinac (Foto Vikipedija)

Komisija zaseda danas i sutra, a na sastanku će, kako se očekuje, Srpska pravoslavna crkva (SPC) predstaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine, a od njih zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

Kako je u izjavi za Tanjug ranije rekao Nikola Knežević iz novosadskog Centra za istraživanje religije, politike i društva, treća i četvrta runda biće najteža za pregovore jer se mišljenja i pogledi prema prošlosti ovde najviše razilaze.

„Mislim da je iznad svega bitno da se u momentu kada su odnosi na Zapadnom Balkanu složeni, razgovara o jednoj temi koja već punih šest decenija opterećuje kako odnose dve crkve, tako i dva bratska i bliska naroda”, rekao je Knežević.

Kako kaže, nažalost, pitanje Stepinca samo je jedno u nizu koje bi trebalo da bude predmet razgovora mešovite komisije.

„Dogovoreno je da se sa zaključima ne izlazi u javnost dok se ne završi rad komisije. Nažalost, malo informacija dolazi do javnosti i možemo samo da spekulišemo”, zaključio je Knežević.

Svrha Komisije je da se predoče verodostojni i prvorazredni dokumenti koje svaka strana ima i da se na osnovu njih razvije diskusija i nada da će se približiti stavovi, rekao je uoči sednice RTS-u Jure Krišto, istoričar i predstavnik Rimokatolicke crkve u Komisiji.

Sastanak u Novom Sadu održava se nakon što je u Osijeku otkriven spomenik kardinalu Stepincu, što je izazvalo oštre reakcije Beograda.

Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Stepincu otkriven je u četvrtak u Osijeku, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti, 10. februara 1960. (Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Može li Alojzije Stepinac biti svetac ???

Još malo o razgovorima o nadbiskupu Alojziju Stepincu

SPC spremila dokaze da je Stepinac podržavao genocid

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: