fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaše u Jasenovcu surovo pobile 11 rođaka Nikole Tesle!

Jasenovac_Tesla

Prezimenjaci Nikole Tesle ubijeni su u periodu od 1941. do 1944. godine. Ove podatke moguće je pogledati na sajtu „Jusp-jasenovac.hr“, posvećenom ubijenim ljudima u tom koncentracionom logoru.

Pitanje broja žrtava bilo je predmet manipulacija, jer su se procene kretale od nekoliko hiljada do oko 30.000 u Hrvatskoj i od 700.000 do milion žrtava u Srbiji.

Ono što je sigurno, jeste da je u logoru smrti nastradalo najviše Srba, Jevreja i Roma.

popis

Prvi upravnik logora bio je bivši rimokatolički sveštenik Miroslav Filipović, a kasnije Dinko Šakić. Logori Jedan i Dva bili su u selima Bročići i Krapju, ali su brzo rasformirani zbog čestih poplava.

Zatvorenici su prebačeni u logor Ciglana (Jasenovac Tri), koji je bio najveći logor i uključivao je krematorijum. U Donjoj Gradini, sa druge strane reke Save, vršena su pogubljenja.

Logor za decu bio je u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Jasenovca, mada je žena i dece bilo i u Jasenovcu.

Sredinom aprila 1945. godine ustaše su počele da se pripremaju za napuštanje logora, uključujući i likvidaciju zatvorenika.

Jasenovac_1

Izvor: PRAVDA

Vezane vijesti:

Da se Tesla te 1941. našao u Smiljanu…

Banjani: Spomenik Tesli u zemlji predaka

Nova hrvatska podvala: Nikola Tesla je Vlah!

Poreklo roditelja Nikole Tesle: „Kolijevka mojih djedova, Kraljevina Srbija…“ (I)

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: