Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ustaše u Jasenovcu surovo pobile 11 rođaka Nikole Tesle!

Datum objave: sreda, 16 januara, 2019
Veličina slova: A- A+

Jasenovac_Tesla

Prezimenjaci Nikole Tesle ubijeni su u periodu od 1941. do 1944. godine. Ove podatke moguće je pogledati na sajtu „Jusp-jasenovac.hr“, posvećenom ubijenim ljudima u tom koncentracionom logoru.

Pitanje broja žrtava bilo je predmet manipulacija, jer su se procene kretale od nekoliko hiljada do oko 30.000 u Hrvatskoj i od 700.000 do milion žrtava u Srbiji.

Ono što je sigurno, jeste da je u logoru smrti nastradalo najviše Srba, Jevreja i Roma.

popis

Prvi upravnik logora bio je bivši rimokatolički sveštenik Miroslav Filipović, a kasnije Dinko Šakić. Logori Jedan i Dva bili su u selima Bročići i Krapju, ali su brzo rasformirani zbog čestih poplava.

Zatvorenici su prebačeni u logor Ciglana (Jasenovac Tri), koji je bio najveći logor i uključivao je krematorijum. U Donjoj Gradini, sa druge strane reke Save, vršena su pogubljenja.

Logor za decu bio je u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Jasenovca, mada je žena i dece bilo i u Jasenovcu.

Sredinom aprila 1945. godine ustaše su počele da se pripremaju za napuštanje logora, uključujući i likvidaciju zatvorenika.

Jasenovac_1

Izvor: PRAVDA

Vezane vijesti:

Da se Tesla te 1941. našao u Smiljanu…

Banjani: Spomenik Tesli u zemlji predaka

Nova hrvatska podvala: Nikola Tesla je Vlah!

Poreklo roditelja Nikole Tesle: „Kolijevka mojih djedova, Kraljevina Srbija…“ (I)

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top